Fru Kroghs brygge, Tjuvholmen
Lunsjrommet torsdag 24. april skal handle om naturrestaurering og hva vi kan lære av prosjekter som er spesielt komplekse og som kanskje har slått feil. Med Jorg Sieweke, amanuensis på Global Master i landskapsarkitektur, NMBU.
På lunsjrommet 24. april "De-colonizing river deltas" (Avkolonialisering av elvedeltaer) vil Jorg Sieweke formidle innsikt fra en komparativ studie av urbaniserte elvedeltaer med eksempler fra Tiberen, Mississippi, Jones Falls og Los Angeles-elven.
Moderniseringsprosessen avslører ofte tankesett og konsepter som går ut på å diktere naturen, på ulike steder og i ulike kulturer. Utfordringene med å hensynta dynamiske landskapstyper og samtidig legge til rette for urban ekspansjon, har gitt seg utslag i prosjekter som det sunkne Portus utenfor Roma, og i tilfellet med Los Angeles-elven.
Spenningsforholdet mellom landskapsøkologi og -infrastruktur vil peke mot behovet for en dypere forståelse av dynamikken i landskapet, og hvilke implikasjoner vil dette vil ha for landskapsarkitekturens rolle.
Jorg Sieweke er førsteamanuensis på Institutt for landskapsarkitektur, NMBU siden 2020 på GLA, Global master, landskapsarkitektur for global bærekraft. Siewke er landskapsarkitekt og urban designer/økolog, og har egen praksis, paradoXcity. Sieweke tok doktorgrad ved TU Berlin i 2015. Han mottok stipend i Hamburg (DAAD 2014) Roma (Villa Massimo 2015) og TU Darmstadt (Ingenium 2017)
Sieweke har tidligere undervist ved University of Virginia, RWTH Aachen, HCU Hamburg, TU Berlin og TU Dresden og ved kunstakademiene ABK Stuttgart og UDK & khb, Berlin.
Siewkw forsker for tiden på implikasjonene rundt havnivåstigning ved elvedeltaer, med en komparativ studie av Venezia, New Orleans, Baltimore og Hamburg. Siden 2014 har han deltatt som partner i forumet Anthropocene Curriculum for Haus der Kulturen der Welt og Max Plank Institute, Berlin i saken om Mississippi-deltaet.
Det digitale lunsjrommet er en uformell plattform, et sted å møte fagfeller på tvers av landet. Lunsjrommet tar for seg ett fagtema pr. gang, så kort og uformelt at det skal være enkelt å forberede. Etter presentasjonene, på ca 30-40 minutter, er det åpent for spørsmål og faglig samtale. Krever ikke påmelding. Vi gjør ikke opptak av lunsjrommene.
Zoom møtelenke: https://us06web.zoom.us/j/82769811690