Oslo City, Stenersgata 1
Stenersgata 1, midt i Oslo sentrum, har fått grønne vegger og tak. Bygningskomplekset er fra slutten av 1980-tallet, og består av kjøpesenteret Oslo C ..
04.07.2025 | Mari F. Johannesen
Bonjour! Terra Forma, linjeforeningen for landskapsarkitektur og landskapsingeniør ved NMBU, har vært på studietur til Paris. Dette er det tredje året på rad Terra Forma arrangerer en slik studietur, hvor vi denne gangen reiste med en gjeng på 37 personer.
Studieturkomiteen i Terra Forma har stått for organiseringen og satt sammen et variert og innholdsrikt program. Vi kombinerte faglig innhold med sosiale aktiviteter, blant annet felles lunsjer og båttur på Seinen, hvor vi også hadde hjemmelagd quiz for å vekke konkurranseinstinktet.
Første dag stod byvandring langs Seinen på programmet. Byvandringen ga et godt bilde av Paris, da vi besøkte et mangfold av prosjekter på tvers av tidsepoker, bruksformer og uttrykk. Alt fra ikoniske hager som alle har hørt om, til nyere byrom som bidrar til å forme dagens urbane landskap.
Første stopp var Parc André Citroën, en park fra 1992, og et eksempel på postmodernistisk landskapsarkitektur. Parken er bygget på et gammelt fabrikkområde til bilmerket Citroën (derav navnet), og er dermed en av de største urbane fornyelsesprosjektene i Paris. Parken har seks mindre tematiske hager, som hver skal assosiere til et metall, en planet, en ukedag, en tilstand av vann og en sans. Det var ikke så lett å oppfatte alt dette, men de høye kravene til skjøtsel i denne parken var derimot ikke vanskelig å forstå.
Videre gikk ruten mot folksomme Champ de Mars (parken ved Eiffeltårnet), og Tuillieres Jardin, en historisk park laget på 1600-tallet kun for datidens elite, men nå åpen for alle. Dette symboliseres av karakteristiske grønne stoler, som kan flyttes fritt rundt på. Vi avsluttet turen med å promenere nedover Paris sitt svar på High Line, Coulée Verte René-Dumont. Parken, som stod ferdig i 1988, er bygget på en gammel toglinje over gateplan, og er hele 4,5 kilometer lang. Her var det mange spennende planter å se på, med rosebusker, klatreplanter og trær på begge sider av gangveien.
Vi kan nesten ikke arrangere studietur til Paris uten å besøke Versailles. Før besøket fikk vi et foredrag med Daniel Juasulin, ansvarlig for internasjonale relasjoner ved slottet. Vi rakk å utforske de engelske hagene med grotten og gården til Marie Antoinette, en organisk og planterik kontrast til den symmetriske og formsterke gamle hagen. Etter å ha syklet langs Grand Canal og tatt en titt på noen av de utallige fontenene kunne vi alle krysse Versailles av bucketlisten.
Siste dag besøkte vi Parc de la Villette fra 1987, og Parc des Buttes-Chaumont fra 1867. Parkene er anlagt i forskjellige århundrer, men viser likevel hvordan gamle industriområder kan forandres til noe levende. La Villette er strukturert og aktivitetsorientert, med røde Folier plassert ut i et grid, treningsapparater og kulturbygg. Buttes-chaumout tilbyr et mer romantisk landskap med kunstig innsjø og dramatisk topografi. Vi var absolutt ikke de eneste som oppsøkte parkene på denne solrike og varme dagen i Paris.
Fem dager i Paris har gitt faglig inspirasjon og styrket samholdet på tvers av kull og studieretninger. Vi håper at studieturen med Terra Forma forblir et årlig høydepunkt i mange år fremover.
Vi takker for en innholdsrik tur!
Mvh, Studieturkomiteen i Terra Forma v/ Annabelle Bøe Lunde, Alex T. Clarke, Dorthe Sverdrup-Thygeson, Juni Evensen, Merle Schreiner, Ola Lambach Fitjar, Sunniva Grasmo og Mari F. Johannesen.