Statsbyggs studentpris 2025: Innovativ næringsutvikling av tang og tare til topps

Statsbyggs studentpris 2025 gikk til Live Moen Johannessen og Pernille Eskeland Janssen, Vågal satsing på tang og tare. Prisen ble delt ut NMBU 21. mai.

Foto: Mona Vestli, fra v. Håkon Bekkestad, Hilde Elise Hvarregaard, instituttleder Nina Berre, Live Moen Johannessen og Pernille Eskeland Janssen. IMG_7338 2

Nominasjonskomiteen på Institutt for landskapsarkitektur, bestående av Nina Marie Andersen, Morten Clemetsen og Nina Berre, vurderte ti masteroppgaver som ble avlagt ved Institutt for landskapsarkitektur i 2024 med karakteren A og nominerte følgende tre av dem til Statsbyggs studentpris:

1. Hilde Elise Hvarregaard, Ullevål hageby som kulturmiljø.  Veileder Bjørn Anders Fredriksen.

Brage NMBU: Ullevål hageby som kulturmiljø sett fra et landskapsarkitekturperspektiv

 Hvarregaard
Hilde Elise Hvarregaard med hagehistorisk oppgave om Ullevål hageby.

Hilde fortalte om hagebybevegelsen i Europa og i Norge – Ebenezer Howards drøm for hagebyen var å forene (eller tiltrekke, gjennom magnetmetoden) det aller beste fra byen og fra landsbygda. Dette skulle løse problemer knyttet til industrialiseringen i de store byene, trangboddhet, forurensning, og gi selvforsyning. Hvarregaard har gjort omfattende research i Byarkivet i Oslo for å kunne utarbeide tolkningsplan. Oppgaven omfatter også en rekonstruksjonsplan av Tiurleiken/Minneparken som går ut på å gjenetablere nedre del av parken.

Juryens vurdering: Oppgaven har stor kulturhistorisk verdi - den er en viktig brikke i den historiske forståelsen av Ullevål Hageby. Men oppgaven har også stor nytteverdi da tiltakene som presenteres kan fungere som en modell for andre, liknende prosjekter innenfor kulturminneforvaltningen. Statsbygg forvalter flere eiendommer med ulik vernestatus, så dette er en særdeles interessant og nyttig oppgave for oss.

 

2. Live Moen Johannessen og Pernille Eskeland Janssen, «Vågal satsing på tang og tare». Veileder Rannveig Søndergaard Holm.

Brage NMBU: Vågal satsing på tang og tare

T&T_Arter i Norge
Enormt potensiale for dyrking av tang og tare med tilhørende nærings- og stedsutvikling i Norge.


Oppgaven til Live – «sjøsame fra Finnmark» og Pernille «oljebarn fra Stavanger» svarte ut en lang rekke problemstillinger: bygdedød, stedutvikling, industri- og næringsutvikling, matproduksjonens potensiale i havet, og tang og taredyrking. De presenterte dyrkingssyklusen til sukkertare og at tare samler opp enormt mye Co2 og at markedet er er stort internasjonalt, særlig i Asia. NLAs utsending kan legge til at tare er nydelig sjømat.

Juryens vurdering: Oppgaven er ryddig, velformulert og vakker. Det er benyttet en rekke illustrasjonsteknikker (...). Kandidatene har klart å formidle mye informasjon på en oversiktlig og lettfattelig måte.

Det som begeistrer mest, er hvordan oppgaven på en brilliant måte har klart å trekke sin dype forståelse av tang og tare-næringens behov, stedet Våg og menneskene som lever der inn i en helhetlig plan for videre utvikling av Våg. Løsningsforslaget inkluderer stor fleksibilitet som gir rom for bedre forhold for, og utvidelse av, nye og eksisterende næringer. (...). Juryen er imponert over kvaliteten på oppgaven og arbeidet kandidatene har utført.

3.) Håkon Bekkestad, «Utredningstruet: Helhet og metode i norsk landskapsutredning». Veileder Marius Fiskevold.

Brage NMBU: Utredningstruet: Helhet og metode i norsk landskapsutredning med caseanalyse av E18 Sørøst

Slik ble det
Konsekvensutredningen redder ikke nødvendigvis naturen. Slik gikk det i Telemark.

Europarådets landskapskonvensjon trådte i kraft 2004. Med den skulle helheten i landskapet vektlegges. Holismen som  tilnærming innebærer at helheten er mer enn de enkelte bestanddelene.

Bekkestad er kritisk til konseptvalgutredningen som kom som ny metode i 2007 – det er en skrivebordsøvelse som gjør at man mister helhetsoppfatningen av landskapet. Blant annet blir nærmiljø og friluftsliv ikke vurdert. Det er ikke-prissatte konsekvenser.

Fra Juryens vurdering: Bekkestad ser på «sammenhengen mellom landskapsforståelse og utredningsmetoder i norsk planleggingspraksis, og synliggjør den paradoksale motsetningen mellom naturforbruk og den beskyttelsen av naturen som metodene skal gi. Oppgaven bygger på det akselererende naturforbruket som foregår tross veletablerte og anerkjente planleggingspraksiser.

Oppgaven er svært godt strukturert, med et godt og klart språk. Bekkestad evner å sette ord på de mer temporære, romlige og prosessuelle apektene ved landskapet, dette som et supplement til de mer naturvitenskapelige metodene.»

Juryens konklusjon

«Da juryen drøftet og vektet oppgavene, fant vi at alle oppgavene kunne vært en verdig vinner, da de alle scorer høyt på de ulike kriteriene. Det er rett og slett imponerende oppgaver. Her er det lagt ned mye tid, arbeid og engasjement! Alle oppgavene er innovative, da de tar tak i nye problemstillinger og gjør selvstendige vurderinger. Og de er alle helhetlige, aktuelle og med høy nytteverdi. (...) men én oppgave skiller seg ut da den framstår som spesielt innovativ, bærekraftig og i tillegg utsøkt presentert.

Prisen går til Live Moen Johannesen og Pernille Eskeland Janssen for prosjektet «Vågal satsing på tang og tare».


«Juryen håper Våg kommune og andre aktører ser nærmere på denne oppgaven for inspirasjon, læring og mulig næringsutvikling innen tang og tare! En potensiell næring som også kan fremme stedsutvikling! Statsbygg gratulerer så mye til vinneren og de andre nominerte!»

Pernille Eskeland Janssen stolt vinner Diplom med begrunnelse
Pernille Eskeland Janssen med den gjeve utmerkelsen. Til h. Juryens begrunnelse på diplomet.

 

Juryen 2025 besto av
- Else Bingen Sande, senior landskapsarkitekt, Avdeling for rådgivning og tidlig fase
- Hege Saxebøl Moum, senior landskapsarkitekt, prosjektleder Byggherreavdelingen
- Hege Gultvedt, senior landskapsarkitekt, prosjektleder Byggherreavdelingen

Om Statsbygg og selve prisen
Statsbygg er statens byggherre, og bygger og utvikler offentlige bygg av alle slag. Staten er også en av de største eiendomsforvalterne i Norge, og driver rådgivning for statlige virksomheter som leier hos andre. I tillegg drives forskning og utvikling, utredninger, areal- og samfunnsplanlegging.

«Arkitektur er et viktig virkemiddel for å nå Statsbyggs strategiske mål. Formålet med Statsbyggs studentpris er å stimulere til innovativ og bærekraftig arkitektur som løsning på aktuelle samfunnsutfordringer blant framtidige generasjoner av landskapsarkitekter.

Prisen deles ut til ett eller flere studentprosjekt på masternivå. Statsbyggs studentpris er på 20 000 kroner.
Ved juryering legger vi størst vekt på prisens formål, i tillegg seg vi etter disse kvalitetene:

-       Aktualitet og nytteverdi
-       Bærekraft (herunder sosiale forhold, klima og natur, og samfunnsøkonomi)
-       Analytisk tilnærming og formidling
-       Formspråk, stedstilpasning og estetisk verdi

 IMG_7329 2
Hege Saxegård Moum delte ut prisen på vegne av Statsbygg. Foto Mona Vestli.