Arendalsuka: Arkitekturformiddag

14.aug kl 08.30 -14.aug kl 11.30

Unknown

Arkitekturformiddag onsdag 14. august kl. 08.30–11.30 i Bystyresalen.  

Her vil politikere, utbyggere, kommuner og arkitekter diskutere behovet for og mulighetene i en ny nasjonal arkitekturpolitikk. 

Arkitektorganisasjonene setter behovet for arkitektur i samfunnsutviklingen i fokus under arkitekturformiddagen på Arendalsuka. 

Arkitektur er langt mer enn fasader. Arkitekturpolitikk handler om de ambisjonene vi har for bygg, interiør og landskap, og om hvordan våre byer og bygder skal utvikle seg. Hvordan kan vi bruke arkitektur slik at vi både trives og kan være stolte av de boligene, næringsbyggene, skolene, gatene og plassene vi bygger i dag? Hvordan skal vi utvikle stedene våre for å leve gode, sosiale og klimavennlige liv?

Vi tar selvsagt debatten også. I debatten møter du politikere som blir utfordret på hvilken rolle arkitektur og stedsutvikling skal spille når vi bygger for fremtiden. 

Med Åse Kleveland som kulturminister fikk Norge i 1992 sitt første arkitekturpolitiske dokument, og en stor satsning på arkitektur og design.

Nå har en tverrdepartemental arbeidsgruppe identifisert en rekke politikkområder, innen de fleste sektorer, hvor god arkitektur kan utgjøre en forskjell. I dag framstår likevel Norge som en teknologinasjon som bygger infrastruktur – motorveier uten hensyn til terreng, batterifabrikker på jorder, og bilbaserte boligområder og handelssentre som utfordrer byliv.

I Danmark har et bevisst forhold til mulighetene i det som bygges gjort dansk arkitektur til en merkevare. I Norge henger vi etter. Hvor er den nasjonale strategien i dag, og hvem styrer egentlig landets arkitekturpolitikk? 

Vi inviterer til en formiddag der politikere, utbyggere, kommuner og arkitekter diskuterer behovet for og mulighetene i en ny nasjonal arkitekturpolitikk. Og hvem skal være vår nye Åse Kleveland? 

Vi har også en bolk hvor vi samarbeider med MAD arkitekter om "er det egentlig så viktig hvem som eier arkitektene?" I en kundeundersøkelse utført av Mad arkitekter, svarer hele 58 prosent av kundene at det er viktig for dem å velge en uavhengig arkitektbedrift. Men hvor prinsippfaste er oppdragsgiverne egentlig når tilbudet kommer på bordet, og man kan få alt på ett sted hos noen andre? Gidder man egentlig å gå fra spesialbutikk til spesialbutikk for å handle, i en tid hvor stadig flere arkitektbedrifter blir kjøpt opp av store ingeniørselskaper, og man kan få alt fra samme supermarked?

Mer detaljert program kommer.