Olav Kyrres gate
Olav Kyrres gate er en av de mest sentrale bygatene i Bergen sentrum, oppkalt etter byens grunnlegger Olav Kyrre. Det er en av Bergens travleste bussg ..
Prisen går for første gang til et landskapsarkitektkontor og ble delt ut på DOGA 23. november av statssekretær i Kommunal- og distriktsdepartementet, Nancy Charlotte Porsanger Anti.
Lala Tøyen trekker faget inn i framtida, og er en inspirasjonskilde for en samlet design- og arkitekturbransje på grunn av sin egenart, kreativitet og lekenhet, i følge fagjuryen.
– Lala Tøyen viser oss hvordan design og arkitektur kan bidra til positiv samfunnsutvikling. Uansett om det er snakk om en enkel installasjon eller en kompleks områdeplan, skaper de noe som er samlende, bærekraftig og laget for folk, sier juryleder Guri Mo på DOGAs hjemmeside.
«Målet er å skape levende og inkluderende sosiale møteplasser som fremmer tilhørighet, samtidig som vi tar vare på naturen og styrker det biologiske mangfoldet. Lala har vært uredde, nysgjerrige og frittenkende, en innstilling til faget som har ført til mange gode prosjekter som er høyt verdsatt av folk. Dette skal vi fortsette med» sier daglig leder Tone Selmer-Olsen til Pressenytt.
- Landskapsarkitektur har alltid vært fortellinger om mennesker, men Lala Tøyen gikk på en måte lenger ned i de sosiale lagene ved den urbane fortellingen som utspant seg her og nå, og funderte over hva slags arkitektur dette kunne oversettes til. De jobbet ut fra en landskapsurbanistisk tradisjon der menneskers bruk av grenselandet mellom bygg, gate og landskap er utgangspunktet for program og utforming - sa NLAs president Pål Dixon Sandberg i sin tale under prisutdelingen.
- Sosial bærekraft er et vanskelig begrep å favne og konkretisere, men det er liten tvil om at Lala Tøyen har vært blant de som har spisset sin teft for denne siden av samfunnsbyggingen, gjennom en landskapsarkitektur for vår tids urbanisme.
Sandberg takket også juryen «for å ha løftet frem vårt felles hverdagslandskap i årets utdeling av Jacobprisen. Det vitner om en jury som ser hvor viktig landskapsarkitekturen er for vår eksistens og folks ønske om å ta del i et fellesskap - som skjønner hva en velfungerende natur betyr for våre leveområder - som ser hva gratis offentlige møteplasser betyr for oss som samfunn.»
- Landskapet bærer naturens logikk. Noen av vår tids største kriser har oppstått fordi vi har bygget våre byer og tettsteder, med sine bygg, veier og infrastruktur uten å ta nok henyn til denne logikken – fordi man for ofte har planlagt det gjenværende landskapet til sist. Fremtidens byggevirksomhet må planlegges med landskapet først, sa Pål Dixon Sandberg i sin tale.
Les mer om Jacob-prisen og intervju med Iwan Thomson på doga.no «Lekne landskapsarkitekter får viktig pris»
Slik var det i Brannveien før:
Slik er det nå:
Foto Kari Tønseth, Lala Tøyen
Tidligere oppslag om Jacob-prisen på NLAs hjemmeside
Foto Kari Tønseth, Lala Tøyen
Foto Kari Tønseth, Lala Tøyen