Oslo City, Stenersgata 1
Stenersgata 1, midt i Oslo sentrum, har fått grønne vegger og tak. Bygningskomplekset er fra slutten av 1980-tallet, og består av kjøpesenteret Oslo C ..
Generalsekretær i NLA, Line Oma, har skrevet et innlegg på arkitektur.no om at det kan bli mye jobb for arkitektstanden ved å snakke om de viktige tingene til de rette folka til rett tid. Derfor arrangerer NLA kurset «Bli influenser for god stedsutvikling og arkitektur».
- Arkitekter og landskapsarkitekter må bli bedre å snakke om det som har betydning for samfunnsutviklingen - på en måte folk flest kan forstå. Derfor arrangerer NLA et kurs 19. juni om hvordan bli influenser for god stedsutvikling og arkitektur, sier Oma.
- Som ny i bransjen synes det som om vi sitter skrått på Titanics dekk og diskuterer dagens middag mens skipet synker, skriver Line Oma på arkitektur.no
«I Norge i dag bygger vi giga-motorveier tvers gjennom landskapet på samme måte som den gangen vi gravde bekkene ned i rør. I tilknytning til disse motorveiene bygger vi enorme handelsparker som utraderer byliv i sjarmerende sørlandsbyer. Vi vet allerede at kjøpesentereffekten er umulig å reversere, og nå bygger vi ikke bare kjøpesentre utenfor byene, men store handelsparker som skaper mer biltrafikk. Disse enorme områdene med klosser har ikke 'arkitektur' i sitt vokabular.»
Les hele artikkelen på arkitektur.no: «Arkitektene har mye viktig å snakke om»
Samfunnet trenger en arkitektstand som bruker kompetansen sin til å styre utviklingen i en bærekraftig retning. Her er det mye arkitektmat om vi klarer å løfte blikket ut av detaljprosjekteringen og Arkitekturopprørets kommentarfelt på Facebook, skriver hun i innlegget.
Arkitektene er bundet av rammebetingelsene politikerne har vedtatt. Som ekspolitiker vet Oma godt hvem som banker på døra for å påvirke rammebetingelsene, og heller ikke i maktens korridorer snakker arkitektbransjen godt nok eller ofte nok.
Folk vil ha mer fokus på god arkitektur, stedsutvikling, og mer landskapsarkitektur i nærmiljøet sitt. Men hvordan får vi politikerne til å etterspørre og finansiere mer av dette? Og hvordan endrer vi rammebetingelsene slik at vi får flere prosjekter med kvalitet i omgivelsene, uterommene og flere gode prosjekter? Hvordan kan vi sette agendaen med landskapsarkitektenes løsninger?
Kurset er etterspurt og har begrensede plasser.
Påmelding her
Kurset er for alle som vil løfte god arkitektur, stedsutvikling og landskapsarkitektur, for kontorer som vil bli kompetente på å fronte sine prosjekter og bedre rammebetingelser, for offentlige fagpersoner som vil få flere verktøy til å skape plass for faget sitt som forplanter seg i uterommene. De store aktørene kan kjøpe denne bistanden fra konsulentfirmaer, men vi kan alle kurses og bli i stand til å gjøre en jobb selv.
Det kan være små ting som å få benker i en park, til større rammebetingelser som legges i kommunenes arealplaner eller statens rammebetingelser for hvor og hvordan vi bygger landet.
- Både små bekker og mange bekker små kan forandre samfunnet, bit for bit, sier Oma.
Kursholder er Rasmus Reinvang, fersk direktør i OMA oslometropolitanarea og tidligere byråd for byutvikling i Oslo kommune, i samarbeid med NLA. Reinvang har lang erfaring som politiker, «utsatt» for påvirkning fra både aktivister/influensere, fagfolk i offentlig forvaltning, eiendomsutviklere, arkitekter og andre som vil bidra til å forme byen.
Kurset vil gi deg verktøy til å påvirke som enkeltperson, som kontor eller som medlem i en forening, til å sette arkitektur, uterom og landskapsarkitektur på agendaen til det beste for folk, natur og klima – slik at vi som samfunn kan få flere prosjekter med høy kvalitet.
Kurset vil også trekke fram gode eksempler på ildsjeler, kontorer og offentlig ansatte som klarer å skape resultater, oppdrag og endre samfunnet. Dette bygger også merkevare og gjør det lettere å bli hørt igjen og igjen og igjen.
- Som eks-politiker vil jeg ha flere (landskaps)arkitekter inn i maktens korridorer for å påvirke rammebetingelsene til det samfunnet vi bygger hver eneste dag – for her har vi løsninger som samfunnet saktens trenger og det er mye jobb å gjøre for arkitektbransjen, sier Oma og viser til innlegget i Arkitektur.
Les også NLAs kronikk i Aftenposten 13.01.2024
aftenposten.no/kronikk/norge-bygges-ned-bit-for-bit-er-det-en-villet-politikk