Ullevål tårn er plassert lengst nord på tomta, som skaper et deilig og solrikt sted på det langstrakte høydedraget på Ullevål. Den nye blokka, den gamle trafoen under to svære asketrær og den nye trekanta dammen lengst sør, danner hovedmotivet i anlegget.

Arborister har skapt hagekunst ut av to mektige asker, som med sitt lette bladverk filtrerer det sterke sollyset, kaster blondeskygge og fungerer som ei grønn, florlett gardin til leilighetene.

Regnvannet fra bygningen og fra de harde flatene i utearealet, samt vann fra byggegropa under parkeringskjelleren, er pumpet opp og ut i en underjordisk kum, og det ekte regnvannet blir sendt videre opp i dagen. Rundt dammen er det plantet vannelskende iris og dagliljer, som skaper frodighet og som renser vannet for nitro gen og fosfater. Tre og et halvt tusen stauder er brukt som bunndekkere. Deres blomsterfarge spiller opp til fargepaletten i bygningen. Himmelen og tårnet speiler seg i dammen og får anlegget til å virke litt større.

Trollhassel er spesielle busker, siden de blomstrer på bar kvist i den kalde og mørke årstida. Jelena Beldair fra Belgia brukte hele sitt profesjonelle liv til å krysse fram nye kultivarer i en fargepalett fra svovelgult, via oransje og rødt til mørkebrune farger. En feilleveranse medførte at alle trollhaslene ble levert som samme sort, – ikke en rekke ulike sorter som beskrevet på planteplanen. Det var 20 stykker av den kobberfargede sorten «Jelena» (!) som kom, så nå har vi en lund av trollhassel etter henne. De vil etter hvert danne skyer av duftende kobberoransje blomster. De brune blomstene har en eiendommelig egenskap ved at de er avhengig av vintersola for å synes. Så nå har også Oslo en ekte vinterhage.

 

 

Prosjektfakta

Kategori: Boligområder, hyttefelt

Beliggenhet: Oslo

Oppdragsgiver: Solon Eiendom AS

Byggeår: 2016

Prosjektperiode: 2012-2016

Areal/størrelse: 2,1 daa

Landskapsarkitekt: Dronninga landskap AS

Ansvarlig landskapsarkitekt: Rainer Stange MNLA

Prosjekterende landskapsarkitekt(er): Thomas Werth MDL

Anleggsgartner: Morten Gultvedt Entreprenør AS

Arkitekt: CODE arkitektur AS

Priser i konkurranser: Oslo bys Arkitekturpris 2016

Annet: Foto: Rainer Stange, Thomas Werth Jensen, Camilla Jensen

Dronninga landskap AS

  • Ullevål tårn_allee_Rainer Stange vertikal
  • Ullevål tårn_Trollhassel blomst_Thomas Werth Jensen
  • Ullevål tårn_plan_Dronninga landskap
  • Ullevål tårn1_Camilla_Jensen
  • Ullevål tårn2_Camilla_Jensen
  • Ullevål tårn_Vannkant_Thomas Werth Jensen

Liknende prosjekter