Gressplen til besvær

Om Gräspodden, plenen som ørken, og plenen som mulighet.

Foto: expedia.no 207750-Oslo

Gressplenen opptar oss på ulike måter, noen er mer for og noen er mer mot enn andre. Om plen i A-magasinet 28. mai 2021

Daglig leder i FAGUS Mari Myhrene slår et slag for plenen som har viktige funksjoner i utemiljøet:

«Dersom holdningene til gressplen endres, representerer disse gresskledde flekkene mellom husene i de fleste tettbebygde strøk, og større areal i våre offentlige parker en gigantisk mulighet. Ikke bare for mer mat og ly til våre pollinatorer, mindre vanning av gressplen og lavere utslipp fra klippere. For å nå bærekraftsmålene samfunnet har satt må private som offentlige aktører bidra, og bidraget kan virke lite, men den enkeltes lille bidrag blir til sammen et stort.

Gress er ikke død ørken, og for å gjøre det helt klart helt fra start- at gress er levende materiale som har fotosyntese, et aktivt rotsystem og er habitat for insekter både over og under bakken. For mange huseiere vil et naturlig alternativ være dekker som grus og belegningsstein, og det er ikke det vi er ute etter å oppnå. Gress på rett sted er helt topp, sammen med andre typer beplantning kan vi skape miljø som ser flotte ut, og samtidig har viktige funksjoner i utemiljøet.»

Les hele artikkelen her: 
Kortklipt gress–et godt utgangspunkt for utvikling av utemiljø som dekker flere behov

Les også Maria Fall sitt debattinnlegg i Aftenposten 14. juni: «Det blir ikke flere blomsterenger av å baksnakke gressplenen»

Naturvernforbundet - Lager slåtteeng i Slottsparken
NLAs org.sider 5-2021. Styrets stemme v/Bendik Torp «Plen i Vannkanten?»