Norsk Standard for grønne tak. Presentasjonene fra frokostmøtet er lagt ut.

Den nye standarden, NS 3840 Grønne tak - planlegging, prosjektering, utførelse skjøtsel og drift - Ekstensive tak ble lansert på et frokostmøte 8. desember. Presentasjonene er nå lagt ut.

Foto: Hanne G. Wells / Standard Norge Groenne_tak

Standarden lansert
Innledningsvis på frokostmøtet ble NS 3840 formelt lansert og overrakt til ordfører i Bærum kommune, Lisbeth Hammer Krog. Se egen sak om overrekkelsen og mer fra frokostmøtet.

Presentasjoner på frokostmøtet

Grønt tak på Fornebu S  -  Jostein Sundby, Vital Vekst

Grønt tak på IKEA i Åsane - Bengt M. Torslid, Bergknapp AS

Tilnærming til strategi for grønne tak i Oslo kommune Tove Margrethe Dyblie, Bymiljøetaten i Oslo kommune  (ikke tilgjengelig.)

Viktigheten av grønne tak -  Komitéleder Pedro Ardila, Bærum kommune

Presentasjon av ny Norsk Standard for grønne tak - NS 3840-  Hanne G. Wells, Standard Norge

Den nye standarden, NS 3840 Grønne tak – planlegging, prosjektering, utførelse skjøtsel og drift – Ekstensive tak, er resultat av at eksperter med svært forskjellig bakgrunn har jobbet sammen og blitt enige om hva som er viktig ved etablering av grønne tak og hvordan aktørene bør jobbe sammen.

Standarden vil bidra til økt biologisk mangfold i byen. Den ivaretar de viktige kravene som må stilles i forhold til vekstproblemer og faren for lekkasje, som er de to største utfordringene med grønne tak.
Grønne tak kan sterkt redusere mengden regnvann som renner av et tak. Dette er en verdifull egenskap som avhjelper rørsystemer og ledningsnett og som i mange områder er helt nødvendig for å unngå unødig høye kostnader til håndtering av overvannet.

Standarden omhandler vegetasjon som krever lite skjøtsel. Det betyr ikke at taket kan overlates helt til seg selv, men kostnadene til drift er minimale sammenliknet med for eksempel et ordinært grøntanlegg.
På frokostmøtet vil vi få presentert ulike grønne tak og få inngående informasjon om standarden. Ordføreren i Bærum, Lisbeth Hammer Krog, vil motta standarden og si noen ord på vegne av en kommune som jobber aktivt med grønn urbanisering.