Norges beste uterom 2016 til Bjerkedalen park, Oslo og Saunesparken i Ulsteinvik

Under messen Miljø & Teknikk på Telenor Arena i forrige uke, ble Bjerkedalen park kåret til "Årets beste uterom 2016" i kategori byområde og Saunesparken i Ulsteinvik i kategori tettsted. Prisen deles ut hvert tredje år, av Norsk Kommunalteknisk forening og NAML - Norske anleggsgartnere og landskapsentreprenører.

Foto: Camilla Jenssen Bjerkedalen P

Bjerkedalen park
Juryens begrunnelse for kåringen av Norges beste uterom, kategori byområde:
«Parken er et vellykket fornyelsesprosjekt. Den byr på mange kvaliteter til både nabolaget og bydelen, og er et attraktivt tilskudd til byens grønnstruktur og turveinett. Hovinbekken i dalbunnen danner parkens nye ryggrad med rislende vann og blinkende vannspeil. Den varierte og godt gjennomarbeida utformingen av dalsidene skaper et langstrakt parkrom som inviterer til opphold og ulike aktiviteter for alle aldere - et frodig uterom til både hverdag og fest. Omfattende treplantinger strukturerer parken».
Landskapsarkitekt: Dronninga landskap
Anleggsgartner: Steen & Lund
Arkitekt (for paviljongen): Filter arkitekter

"Prisen er fagpolitisk viktig ved at den setter byparken på dagsorden. Parken er byens hage, og blir stadig viktigere etter hvert som byen fortettes og urbaniseres", sier landskapsarkitekt Rainer Stange i Dronninga landskap til Groruddalen. "For Groruddalen og bydelen er parken med på å introdusere parkkvalitet i en bydel uten parker. Når folk skulle i parken før, så dro man til Frognerparken for å promenere, se på blomster, sitte og nyte et glass hvitvin i paviljongen; nå kan man gjøre det samme her."

Les oppslag i Groruddalen 16.10.2015:
En unik vinner - Bjerkedalen park får Oslo bys arkitekturpris 2015
Bjerkedalen park er Norges beste uterom
Les mer om Bjerkedalen park i NLAs prosjektdatabase

Saunesparken i Ulsteinvik
Juryens begrunnelse for kåringen av Norges beste uterom, kategori tettsted:
Den nyetablerte parken er en kombinasjon av flere typer av uteområder i et tettsted; en mer tradisjonell park med gress, benker og trær, elvepromenade, lekeplass, liten kunstgressbane, sandvolleyball og minigolf. Denne kombinasjonen åpner for både hverdagslig og mer feststemt, høytidelig bruk. Parkrommet inviterer først og fremst til aktiv buk og introduserer en rekke muligheter for nye uteaktiviteter i sentrum av tettstedet.
Det store, nye parkrommet utvider parkbegrepet på en svært god måte og juryen vil spesielt framheve hvordan parken henvender seg til mange brukergrupper. Parken virker samlende for tettstedet og er med sitt rike innhold en ny arena til å møtes på tvers av generasjoner og interesser. Juryen vil også fremheve parkens utforming som har høy estetisk kvalitet med et godt design og valg av varige materialer.
Landskapsarkitekt: MNLA Siri A. Myklebust, Gullik Gulliksen Vest
Anleggsgartner: Sandal Anleggsgartnar

Se oppslag i Sunnmørsposten 22.4.2016

Juryen har bestått av
Sverre Sevaldsen
Sivilarkitekt MNAL, Solem Arkitektur Vest AS

Tor Jørgen Askim
Prosjektleder, Norske anleggsgartnere - miljø og landskapsentreprenører

Marianne Skjulhaug
Instituttleder ved AHO, Institute of Urbanism and Landscape

Corinna Susanne Clewing
Universitetslektor, Institutt for landskapsplanlegging, NMBU