Landskapsarkitekter vant Europan 12 for Hamang med prosjekt for Sandvikselva

Vinnerne av Europan 12 i Bærum, Asker og Ås er kåret. Landskapsarkitektene Sigrid Urnes, MNLA og Hanna Haukøya Storemyr, MNLA, vant konkurransen om Hamang i Bærum, som dessuten er et områdeprosjekt i FutureBuilt.

Foto: Team Urnes og Storemyr Skjermbilde 2013-12-16 kl. 13.34.37

Tre tomter i Oslo-regionen var utgangspunkt for konkurransen. På Dikemark i Asker vant et finsk-norsk team med et prosjekt som forener landskap og bygg, fortid og framtid. I Ås vant et italiensk team som foreslår en ny ramme for byutvikling og i Bærum vant to norske landskapsarkitekter med et prosjekt som utforsker elverommet som arena for sosial interaksjon. Tilsammen ti team fikk priser og hedrende omtale.

Vinnerforslaget Social Riverscape foreslår å bruke Sandvikselva som arena for sosial interaksjon. Prosjektet viser hvordan elvelandskapet kan utvikles for å bli en viktig ressurs og offentlig rom i byen. Juryen mener vinnerne, gjennom analyse og intellektuell tilnærming, har forstått den regionale konteksten og lokale utfordringer knyttet til flyt mellom de ulike delene av byen. Dette løses ved blant annet å knytte Hamangsletta sterkere opp mot tog- og busstasjonen med broer over elven. Juryen mener samvirket mellom brukere av området, bygninger og landskap er meget godt beskrevet. 

Europan er omtalt som verdens største konkurranse for unge arkitekter og hadde i år temaet "Adaptable City".

Saken har fått bred omtale, bl.a på hjemmesidene til DogA, Arkitektnytt, Asker kommune, Bærum kommune og hos Futurebuilt.

Les juryens rapport på engelsk.

 18098
Gratulerer til Team Urnes og Storemyr = landskapsarkitektene Sigrid Urnes MNLA og Hanna Haukøya Storemyr MNLA, som vant Europan 12 på Hamang. Foto: Privat

Juryen har bestått av følgende medlemmer:

  • Gro Bonesmo, arkitekt og partner i arkitektkontoret Space Group i Oslo, professor ved AHO
  • Beatrice Ramo, arkitekt og grunnlegger av STAR – Strategies and Architecture
  • Eelco Hooftmann, landskapsarkitekt (Nederland)
  • Joseph Grima, arkitekt, redaktør for arkitekturtidsskriftet Domus
  • Jens Kvorning, arkitekturprofessor, direktør for senter for byutvikling, Kunstakademiets arkitekturskole, København. En størrelse i byplanleggingsfaget og regionsutvikling.
  • Kristine Synnes Jepsen, arkitekt, byplansjef i Haugesund
  • Christer Larsson, byplansjef i Malmø