Thornæsparken på Møllenberg i Trondheim fikk i 2023 en etterlengtet oppgradering for å skape et bedre bomiljø i bydelen. Parken er en viktig møteplass i bydelen for folk i alle aldre.
Beboere, studenter, barnehager, skole og SFO bruker parken til uformelle møter og ulike arrangementer gjennom året. Mange har også turen gjennom parken som en del av sin daglige rute. Før oppgradering var Thornæsparken grønn og frodig, men også nedslitt, overgrodd og utrygg. Ved oppgraderingen ble det lagt vekt på å åpne opp for å skape bedre kontakt med omgivelsene og gjøre parken mer oversiktlig, samtidig som det grønne og frodige preget ble bevart og styrket.
For å begrense klimagassutslipp og ikke komme i berøring med mulige kultur-minner i grunnen, ble oppgraderingen gjort med minst mulig inngrep i de grønne delene av parken. Store deler av det eksisterende ble bevart og innsatsen ble konsentrert om leke- og oppholdsplasser, og gangforbindelsene. Ombruk av masser, stein, vegetasjon, lekeutstyr og fundamentpunkter var sentralt i oppgraderingen. Eksisterende lekeapparater i parken ble satt i stand og supplert med utstyr fra kommunens gjenbrukslager. Trær som ble felt i nærområdet ble tatt i bruk til biodepot og som elementer i lekearealer. Masser fra stedet ble gjenbrukt i vekstmasser og fundament for grusdekker. Alle anleggsmaskiner som ble brukt på byggeplassen var elektriske. Oppholdsplassene i parken er rustet opp og supplert med nye møbler. Sentralt i parken er det etablert en møteplass med grill, langbord, benker og plass til rullestol. Langs kantene står benker vendt mot sørvest. Eksisterende benkebord er pusset opp og kan flyttes rundt i parken etter behov, og på høyden lengst sør er det montert stolper for oppheng av egne hengekøyer.
Tilgjengeligheten i parken er forbedret ved å oppgradere og utvide eksisterende forbindelser, montere håndløpere der det er bratt, legge tredekker i lekearealet for trillbar adkomst tettere på lekeapparatene og ved å bruke gressarmeringsmatter som fallunderlag. Prosjektet ble gjennomført med bred involvering fra nabolaget. Elevrådet på Bispehaugen skole bidro med verdifulle innspill fra idefase til ferdige planer og elevene på skolen har også malt de mange fuglekassene i parken.
Kategori: Friluftsområder, turvei, vannkant
Beliggenhet: Trondheim, Trøndelag
Oppdragsgiver: Byrom og grønnstruktur, Trondheim kommune, v/prosjektleder MNLA Sigrid Gilleberg og byggeleder Atle Aaserud
Byggeår: 2023
Prosjektperiode: 2022–2023
Areal/størrelse: Ca. 2,5 daa
Kostnad inkl. MVA: Ca. 3 mill. kr
Prosjektansvarlig: Asplan Viak AS
Landskapsarkitekt: Asplan Viak AS, Trondheim
Ansvarlig landskapsarkitekt: MNLA Trine Rathe
Prosjekterende landskapsarkitekt(er): MNLA Trine Rathe, MNLA Brit Solveig Johnsen, Siv Kjærem, Radmila Duric, Vigdis Steinarsdottir Rishaug
Rådgivere/konsulenter: Asplan Viak AS (RIB og RIE)
Entreprenør: Søbstad AS
Anleggsgartner: Søbstad AS
Underleverandører: Elverdal, Vestre, Friluft AS (grill)
Idé/initiativtaker: Trondheim kommune
Annet: Fotograf Glen Musk