SINTEF-parken
Ideen bak prosjektet er å synliggjøre SINTEF sitt nærvær i Forskningsparken og i Oslo gjennom arkitektur, landskapsarkitektur og en tydelig miljøprofi ..
Har du sett «Norge i rødt, hvitt og grått» - NRKs framstilling av hvor mye natur vi bygger ned i Norge hver eneste dag? NLA arrangerer nå et kurs om hvordan vi kan få en bærekraftig arealforvaltning.
Intet areal er for stort eller for lite for plan- og bygningsloven. Og - i forlengelsen av dette en påstand: Ingen lov er viktigere for landskapet enn plan- og bygningsloven. Måten vi bruker våre arealer på påvirker i meget stor grad vår opplevelse av områder vi ferdes og oppholder oss i.
- Hvilke rettslig rammer gjelder for de beslutninger som tas når det kommer til arealbruk og hvilken plass har fagkunnskap i møtet med politikken?
Dette er noen av de overordnede spørsmålene fagdagen vil ta for seg. Det vil bli satt av rikelig med tid til diskusjoner og refleksjoner underveis i fagdagen, i tillegg til god lunsj og mingling.
For 15 år siden møttes Fredrik Holth og Nikolai Winge på NMBU. Siden har Nikolai Winge mottatt H.M Kongens gullmedalje for sin doktoravhandling «Kampen om arealene», og duoen har blitt viktige samfunnsdebattanter og velrennomerte leverandører av kunnskap og analyser til statlige myndigheter. 23. januar 2024 holder de kurs for NLA.
- Dette vil bli superrelevant for alle som driver med arealplanlegging og prosjektering på alle nivåer, og alle som er opptatt av å sikre klima- og naturhensyn, sier generalsekretær i NLA, Line Oma.
Holth & Winge får de beste skussmål etter å ha holdt kurs hos Bymiljøetaten i Oslo. - Vi tror dette er en skikkelig investering i kunnskap – en kunnskap alle som er opptatt av klima og natur bør ha. - Det er lett å ha ambisjoner, men hvordan sikres klima, miljø og natur i regelverket, hvordan praktiseres det i arealforvaltningen og hvordan etablerer vi en felles tolkning og håndheving, spør Oma.
Noe av det som gjør Holth & Winge virkelig relevante er at de nylig inngikk en rammeavtale med Klima- og miljødepartementet (KLD) om å bistå med økt klima- og miljøkunnskap, sammen med Cicero. Tidligere har de skrevet to utredninger om Naturavtalens betydning for norsk rett og hvilke lovendringer som er nødvendige for å sikre at Naturavtalens mål kan nås, og de har gjort utredninger for Klimautvalget 2050.
Nå jobber de på oppdrag fra Kommunenes organisasjon, KS for å undersøke klima- og naturhensyn i kommunal planlegging og eventuelle lovendringer i tilknytning til dette, sammen med Rambøll. I tillegg jobber de med regional og kommunal planlegging på oppdrag av Trondheim kommune og Trøndelag fylkeskommune, sammen med Norconsult.
Det er også verdt å nevne at de har levert utredning på oppdrag fra Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD) om sikring og forvaltning av vassdragsbeltet, sammen med Asplan Viak, og at de har laget webinar om hytteutbygging og arealpress.
Det er fortsatt ledige plasser på kurset, det er åpent for alle, og påmeldingsfrist er 16. januar. Bli med på et hyggelig treff med andre kursdeltakere, god lunsj, og ikke minst – mulighet til å lære og stille spørsmål til noen av landets fremste jurister på dette feltet.
Program for dagen
0900-0945 Plan- og bygningsloven som rettslig ramme for arealbruk, herunder om skillet mellom juss og politikk
0945-100 Pause
1000-1045 Kommuneplanens arealdel og reguleringsplaner, hvor langt kan kommunen gå i å gi bestemmelser. Noen aktuelle problemstillinger knyttet til forslag til ny KPA for Oslo.
1045-1100 Pause
1100-1145 Naturavtalens betydning for norsk arealforvaltning, hvilke endringer må til for å oppfylle våre forpliktelser etter naturavtalen?
1145-1245 Lunsj
1245-1330 Forholdet mellom energiloven og plan- og bygningsloven, særlig om de nye reglene om vindkraft på land.
1330-1345 Pause
1345-1500 a) Estetikkbestemmelsen i plan- og bygningsloven pbl. § 29-2. Hva slags rettslig handlingsrom gir bestemmelsen, og hvilken betydning har den når det kommer til landskapshensyn?
b) Ansvarsrettssystemet. Hva innebærer det å stå som ansvarlig søker? Litt om systemet og utviklingen i rettspraksis som aktører som erklærer ansvar må være klar over.