2021 Sir Geoffrey Jellicoe Award til Jala Makhzoumi

IFLAs president James Hayter, kunngjorde vinneren av årets Sir Geoffrey Jellicoe Award under den digitale åpningsseremonien til IFLAs verdenskongress 2020, på strømming fra Malaysia.

Foto: Nic Tourrenc, fra IFLA Common Ground 2019 i Oslo NIC_7968 Jala Makhzoumi

Om årets prisvinner

Jala Makhzoumi tok bachelorgrad i arkitektur ved Universitetet i Baghdad, Irak, mastergrad i miljødesign ved Yale og doktorgrad i landskapsarkitektur ved Sheffield University. Jala er en framtredende skikkelse innen landskapsarkitektur i Midtøsten. Hun har vært yrkesaktiv i ulike deler av verden, grunnet historiske og sosiale omstendigheter utover egne valg. Jalas ekspertise er innen økologisk landskapsdesign og planlegging der hun bruker en holistisk tilnærming til samfunnsbehov som går på bevaring av økosystemer, biologisk mangfold og historiske landskaper.

Jala Makhzoumi
Foto: IFLA

Hennes profesjonelle og akademiske spisskompetanse omfatter gjenoppbygging etter krig, energieffektiv planlegging og bærekraftige urbane grøntområder.
Les mer på IFLAs hjemmeside

Fra juryens begrunnelse

Jala Makhzoumi når ut til Middelhavet og Midt-Østen, kobler seg til sosiale fenomener og transformerer disse til design gjennom kritisk skriving og kreativ eksperimentering. Hennes engasjement, kreativitet og utrettelige innsats påvirker landskapsyrket i regionen positivt. Jalas tekster, prosjekter og faglige bidrag har brutt mange grenser i Midtøsten og andre steder. Hun har fokusert spesielt på å sikre bevaring av økologi og kulturminner i rurale områder og på å fremme en landskapstilnærming til gjenoppretting etter krig.

Jala Makhzoumi representerer de beste verdiene for IFLA verdenssamfunn: Hennes bidrag til faget landskapsarkitektur i en internasjonal konseptuell og praktisk sammenheng, er enestående, og bidrar både til menneskelig velferd og miljø og promotering av yrket.

SGJA 2021

Om prisen

Sir Geoffrey Jellicoe Award ble lansert i 2004 og er IFLAs høyeste utmerkelse til en landskapsarkitekt. Prisen er en anerkjennelse for «lifelong achievement» til en utøver som gjennom sine prestasjoner og bidrag har hatt en unik og varig innvirkning på samfunn, miljø og fremming av faget. Fra 2011 blir prisen gitt ut årlig. Sir Geoffrey Jellicoe Award er oppkalt etter IFLAs grunnlegger og første president.  

Juryen består av en landskapsarkitekt fra hver av de fem IFLA regionene, i tillegg til generalsekretæren i ISOCARP (International Society of City and Regional Planners).

Se Jala Makhzoumis innlegg på IFLA 2019 Common Ground på NLAs You tube-kanal

Tidligere prisvinnere

2009: Prof. Bernard Lassus (Frankrike)
2011 Cornelia Hahn Oberlander (Canada)
2012 Mihály Möcsényi (Ungarn)
2013 Gonçalo Ribeiro Telles (Portugal)
2014 Sun Xiao Xiang (Kina)
2015 Mario Schjetnan (Mexico)
2016 Peter Latz (Tyskland)
2017 Dirk Sijmons (Netherland)
2018 Anne Whiston Spirns (USA)
2019 Kathryn Gustafson (USA)
2020 Kongjian Yu (Kina)

Årets prisoverrekkelse var spilt inn på forhånd, i Birmingham, UK. Prisen ble overlevert av Jane Findlay på vegne av James Hayter.