Byens kronetak: fra debatten på Klimahuset

100 000 nye trær skal plantes i Oslo by de neste ti årene. Er det mulig og hvordan få det til? Hør opptak av debatten etter seminaret.

Foto: Skjermbilde 2021-09-29 kl. 16.09.51

Debatten ble strømmet direkte fra Klimahuset 29. september og kan følges her i opptak

 
 

En av Norges største utbyggere, og entusiasten med egen eike-automat er blant gjestene når NAL, Klimahuset og Bykuben inviterer til debatt om trærnes plass i bybildet, ledet av den tidligere NRK-profilen Håkon Haugsbø. 

Deltakere
Hanna Marcussen, byråd for byutvikling i Oslo kommune
Olav Selvaag, eier av Selvaag Gruppen, en sentral utbygger i 70 år. 
Asle Toje, forsker, forfatter og eike-entusiast med egen nøtte-automat i hagen
Siri Jæger Brudvik, arkitekt og styreleder for Oslo arkitektforening
Ole Løvold, arborist, Botanisk hage

Utbygging, fortetting og endret bruk av allerede bebygde arealer går hardt utover trær i byen. I store transformasjonsområder er det stedvis kun rester igjen av naturlig trebestand. I mange nye gater og byrom har ønsket om trær blitt tilsidesatt av andre hensyn, både over og under bakken.

Hvis vi forventer at trær skal være en inkludert del av den byen vi bygger, og etterlater oss, så må måten vi planlegger og gjennomfører byggeprosjekter, gi større plass til trær. Det gjelder både de eksisterende trærne, og de trærne vi planlegger å etablere.

Oslo kommune har vedtatt ambisjonen om å gjennomføre en storstilt satsing på bytrær dette tiåret. Med prosjektet Oslotrær, treplantingsdugnad fram mot 2030, skal trær få økt plass i kommunens egne planer, prosesser og prosjekter og i samarbeidet med alle som prosjekterer, bygger og forvalter eiendom i Oslos byggesone. ByKuben koordinerer aktivitetene i prosjektet.