Fra skrammellekeplass til gummilandskap og «bare natur»

Helle Nebelong MDL ble introdusert av Christian Pagh som en pioner innen naturlige lekeplasser da hun deltok på frokostseminaret «Lekne bylandskap» 19.10. under Oslo arkitekturtriennale.

Foto: Mona Vestli _ Helle Nebelong i Gamle Deichmanns bibliotek Helle Nebelong

Oppfordrer til å finne inspirasjon i norsk natur


Lekeplassens historie er kort, og har en spesiell utvikling. «Skrammellegepladsen» - byggelekeplassen - ble oppfunnet av landskapsarkitekt C. Th. Sørensen i 1931. Filosofien er å fremme barns rett til fri lek – med tilgang til alle fire elementene, jord, ild, luft, vann. Slik lærer barn seg hva som er farlig. I følge Sørensen måtte barn ha tilgang til tre ulike landskapsformer: stranda, enga og lunden/skogen. Nebelong legger til fjellet. Inspirasjon kan hentes i det norske landskapet. Barn trenger steiner å klatre på, så de lærer hvordan de ikke skal slå seg. Mennesket er utformet til å leve i naturen og responderer på naturlige farger. Barn utforsker verden gjennom sansene. Naturlekeplassen i Valbyparken er et eksempel. Målet var å åpne opp urbane barns sanser for naturen. Naturlekeplassen er også universelt utformet.  

Gummiasfalten (KFC – Kit, Fence, Carpet) har tatt over de siste årene, men dette er nå i ferd med å endres. Nebelong trekker fram Naturvernforbundet og NLAs seminar i januar 2020, og siterer Truls Gulowsen – «de lykkeligste kvadratmetrene er der hvor det er grønt». Gummiasfalt oppfattes som fargerikt, morsomt og trygt, men barn vil ikke ha det slik. Barn vil leke der hvor det ikke er noe annet enn natur, hvor det er «bare natur». 

Barn trenger tilgang til natur – også for å øve opp de vestibulære (balanse), sansemotorikk og kinestetiske (taktile) sanser. Naturens kontraster med årstidenes skiftninger, naturens midlertidige kunstverk som er forbigående i øyeblikket. Sansene, særlig duft gir direkte kobling til minner og følelser. Sansehager for demente kan også brukes av barn. Medvirkning fra barn er også noe å huske på i utformingen av utearealer og byutviklingen generelt: «Det må finnes et gammelt hult tre som man må gå gjennom for å komme til t-banen» - jente 7 år.

------

Artikkelen står også på trykk i Arkitektnytt nr 10-2022, på NLAs organisasjonssider NLA informerer. 

OBS! Rettelse til bildeteksten i Arkitektnytt: Det er ikke Helle Nebelong som har lagd illustrasjonsplanen av Amager Fælled Skole, slik det kan framgå fra bildeteksten. Det er bl.a. Thing & Brandt, som har stått for det projektet.