Tre finalister til Landskapsarkitekturprisen 2022

Landskapsarkitekturprisen deles ut for 8. gang 30. september. 18 prosjekter fra hele landet var innmeldt, og juryen er klar med sin innstilling.

Foto: Rainer Stange, plaketten fra 2015 plaketten

Om prisen

Landskapsarkitekturprisen ble stiftet av NLA, Norske landskapsarkitekters forening og utdelt første gang i 2015. Prisen er en hederspris for landskapsarkitektur, som kan bidra til å heve, fornye og utvikle norsk landskapsarkitektur, både som plan og prosjekt. Prisen skal synliggjøre og fremme faget og deles ut årlig. Juryen kan også tildele ærespris og hedendre omtale. Prisen består av en plakett og gis til landskapsarkitekt og byggherre/oppdragsgiver.

Juryen har latt seg imponere av nivået på prosjektene og har etter inngående vurderinger kommet fram til tre finalister.


Sogevegen. Dag Jenssen  
Foto: Dag Jenssen

Sogevegen II, Dag Jenssen
Foto: Dag Jenssen

1. Sogevegen om Nutheim

Oppdragsgiver/byggherre: Seljord og Hjartdal kommunar, Statens vegvesen region Sør, Vestfold og Telemark fylkeskommune. Ansvarlig landskapsarkitekt: FESTE LANDSKAP • ARKITEKTUR (avd Sør)

Lokalsamfunns- og destinasjonsutvikling med sykkeltilrettelegging og lokal identitet. Omfattende medvirkningsprosess. Samtidskunst, arkitektur, utvalgte kulturlandskap, levende bygder, gjenbruk, fortellinger/soger, stedsforståelse. Tre bygdelag involvert (Hjartdal, Svartdal, Flatdal), vegstrekning på ca 3 mil.

Juryens begrunnelse: Utviklingen leder oss i en retning der rurale Norge står i fare for å miste kultur, tradisjoner og levemåter vi har opprettholdt i århundrer. Det skal derimot sies at når kloke hoder kommer sammen, hender det de kan kjempe mot strømmen.

Da E134 mellom Hjartdal og Seljord ble lagt i tunnel sto gamleveien om Nutheim igjen med svekket relevans og formålGjennom et stort samarbeids- og medvirkningsprosjekt har Feste Landskap, sammen med en rekke aktører, tilrettelagt for at det glemte veistykket har blitt en opplevelsesrute rettet mot sykkelturisme og lokal verdiskaping. Langs Sogeveien om Nutheim introduseres nå besøkende for immateriell kulturarv uttrykt gjennom samtidskunst og historiefortelling, renoverte gårdsbygg og nye rasteplasser, samt tilbud fra en aktiv og tradisjonsrik lokalbefolkning. Prosjektet er planlagt med følsomhet og omhu for både landskap og kultur, noe som resonnerer godt med samtidens behov for bærekraftig stedsutvikling.

 Våre steder IIVåre steder

2. Podkasten Våre Steder

Oppdragsgiver/byggherre: Ragnhild Augustsen og Karoline Birkeli-Gauss
Ansvarlig landskapsarkitekt: Ragnhild Augustsen og Karoline Birkeli-Gauss 

Våre Steder er en uavhengig podkast om stedsutvikling, den ble sluppet fredag 28. august 2020 med første episode i serien "Boligdrømmer".

Juryens begrunnelse: Podkasten Våre Steder formidler faget vårt på en ny måte. Landskapsarkitekt MNLA Ragnhild Augustsen og byplanlegger Karoline Birkeli-Gauss har tatt faget inn i et medium som har et voksende publikum og som kanskje når lenger ut enn andre. De sier selv at de vil «utforske hvorfor steder blir som de blir. Podkasten ønsker å synliggjøre både hva som skjer på ulike steder i Norge og hvordan fagfolk og andre engasjerte aktører arbeider med stedsutvikling.»

Gjennom samtaler med et bredt utvalg fagpersoner, brukere, politikere og andre, behandles tema innen landskapsarkitektur sammen med planfag, arkitektur og sosiologi. Det diskuteres planlegging av våre felles fysiske omgivelser på en måte som er forståelig og engasjerende for alle. Vi er innom metoder for planarbeid og medvirkning, historiske blikk på utvikling av våre byer, tettsteder og boligområder, ulike planleggingsstrategier, erfaringer med ulike typer løsninger og hvordan våre fysiske omgivelser påvirker oss.  

Podkasten er interessant, engasjerende, faglig solid og passe stram i regien. Det er lett å spinne videre på de tankene som formidles. Det er lett å tro at faget landskapsarkitektur kan få et utvidet publikum gjennom denne podkasten.

97de667b-6b1c-4515-af41-c636fa0eb1dd
Foto: Morten Rustad, Vjus
07115222-aff2-43e2-8233-73ccf9faad7f
Foto: Morten Rustad, Vjus

3. Oksenøya boligområde 

Oppdragsgiver/byggherre: OBOS
Ansvarlig landskapsarkitekt:
 TAG arkitekter, Oslo

Boligområdet knytter seg til to viktige ferdselsakser; Oksenøyveien og Forneburingen, og grønne strukturer som Nansenparken og naturreservatet langs sjøen. Naturgrunnlaget på Oksenøya har spilt hovedrollen i utviklingen av landskapskonseptet. 

Juryens begrunnelse: Prosjektet Oksenøya boligområde er et eksempel på hvordan man kan utforme et område gjennom en overordnet god reguleringsplan med tilhørende detaljerte bestemmelser. Boligområdet preges i stor grad av en god geometri ,med gode fellesarealer bundet sammen av gjennomgående stier fra uterom til uterom, og mot tilstøtende arealer, store og varierte grøntområder og en bevisst overvannshåndtering. Parkeringsarealer er i p-hus og området har minimalt med biltrafikk.

Harde flater for praktiske elementer som brann oppstilling, søppelhåndtering og fremkommelighet er myket opp ved hjelp av mye gress armering, høydeforskjeller er brukt bevisst mellom byggene ved etablering av integrerte ramper, amfi med trappeløsning og lekeareal med høydeforskjell. Vegetasjonsbruken er fin som skjerming av leilighetene, men også med en vellykket åpenhet mellom private terrasser og felles uterom.

Juryen 2021-2023 består av følgende landskapsarkitekter og medlemmer i NLA

Astrid D. Skalleberg, leder av juryen, Maxwell Gitenstein, Tine Eileen Gunnes, Marte Maardalem, Jan Løvdal, Hari Hagen, Bendik Vindegg Torp, Erik Myhr Munkebye.

Finalistene 2022 – prosjektnavn – prosjektledere – fotokredit
1. «Sogevegenom Nutheim» – Tone Telnes. Foto: Dag Jenssen. 2. «Våre Steder» – Ragnhild Augustsen og Karoline Birkeli-Gauss. Foto: privat.
3. «Oksenøya boligområde» – Hanne N. Sundalskleiv (nå Rodeo arkitekter). Foto: Morten Rustad/ VJUS.