Oslo bys arkitekturpris 2024 til Ambassaden

Nye Langøyene, Ambassaden og Carls var finalister til årets Oslo bys arkitekturpris. Årets vinner er Ambassaden. NLA gratulerer SLA og LCLA. Vinneren ble kåret av ordføreren i Oslo Rådhus under en høytidelig seremoni 10. oktober.

Foto: Utsikt til Ambassaden, foto Sigrid Bjorbekkmo/SLA Ambassaden_Sigrid Bjorbekkmojpg

I fjor vant bekken over Nasjonalmuseet. I år var det Ambassaden som trakk det lengste strået.

- Prosjektet er et utmerket eksempel hvordan transformasjon ikke bare av bygg, men nettopp byrom tilføyer nye, tilgjengelige møteplasser til byen. Prosjektet viser viktigheten av å opparbeide gode, frodige byrom på tvers av eiendomsgrenser.
- Vi fikk til et helhetlig opparbeidelse som står i stil med det flotte bygget, sier en glad prisvinner Franziska Meisel til landskapsarkitektur.no

IMG_4744
Fra prisutdelingen i Rådhuset. Foto Line Oma
 

Vinner: Ambassaden

Den tidligere amerikanske ambassaden er rehabilitert med en ny kjeller med et moderne konferansesenter. Hele huset er sobert oppgradert til vår tid. Landskapsarkitekt på prosjektet er SLA og LCLA

SB_SLA_Ambassaden_0571
Frodig vegetasjon på utsiden av Ambassaden. Fotograf Sigrid Bjorbekkmo / SLA

Finalist 2: Carls

En sliten verkstedhall på Carl Berner, der det har blitt produsert pengeskap og verktøy, er forvandlet til et serverings- og samlingssted. Her er det ikke oppgitt noen landskapsarkitekt.

Carls_Markus Andersson
Carls med flott uteservering. Fotograf Markus Andersson.

 

Finalist 3: Nye Langøyene

Nye Langøyene er et landskapsrestaureringsprosjekt som har revitalisert et av de viktigste rekreasjonsområdene for Oslos befolkning.

Landskapsarkitektene i Asplan Viak står for prosjektet. 


Nye Langøyene_08_Kirsti MørchLangøyene eies av Oslo kommune og driftes av BYM, men ligger i Nesodden kommune, Akershus fylke. Foto Kirsti Mørch.
 

Hvem kan få prisen?

Bygg eller landskapsarkitektur som er nyskapende og fremragende, og som har høy kvalitet på konsept og gjennomføring kan vinne prisen.

Bygg må ha blitt ferdigstilt foregående år (2023) og landskapsanlegg de siste fem år (perioden 2019–2023). 
Les fullstendige kriterier og statutter for arkitekturprisen.

Prisen ble opprettet av bystyret i 2000 og utdelt første gang to år senere. Mellom 2002 og 2009 var det et årlig tema. Fra 2010 ble prisen åpen for alle nye prosjekter.

Hvordan foregår juryeringen?

Alle kan foreslå prosjekter til prisen. Plan- og bygningsetaten er sekretariat for prisen og mottar forslagene. Forslagene vurderes av Rådet for byarkitektur. Rådet nominerer inntil tre kandidater for byutviklingsutvalget, som avgir innstilling til forretningsutvalget i Oslo kommune.

Prisvinner får en plakett som festes på byggverket, og arkitekten mottar et beløp på kr. 50 000,–. I tillegg får de sentrale aktørene for den arkitektoniske utformingen av prosjektet et diplom hver.