Bybanens byggetrinn 4
Prosjektet omfatter en ny linje i Bybanen, ryggraden i Bergens offentlige transportsystem. Den nye linjen går fra Bergen sentrum til Bergen vest. En c ..
NLAs fagdag 2025 har energilandskap som tema i selveste energihovedstaden Stavanger, på Hotel Energy, 4. april.
Mens debatten raser om Norge skal "kutte kablene" til Danmark, planlegger vi å utforske temaet energilandskap fra forskjellige ståsteder: Effekten av landskapsarkitektur, samarbeid for å nå mål om gode og bærekraftige energilandskap og nærkraft, for å nevne noe. Et variert program viser ulike synsvinkler på framtidas energilandskap - folk på gata, kunstnerens, den prosjekterendes, biologens, økologens, entreprenørens og energiprodusentens. Vi får også en prosjektpresentasjon, og vi får lære mer om hvordan vi kan redusere energiforbruket.
Fagdagen vil også rette fokus på hverdagslandskapet og om det kan gi oss den energien vi trenger. Avslutningsvis blir det samtale om vi, sammen med andre faggrupper og bransjer, er rustet til å ta inn over oss det grønne skiftet på en god måte. Og videre - om vi er klare for å se landskapsarkitekturens evne til å skape bærekraftige energilandskap som spiller på lag med naturen, estetikken, identiteten og de lokale verdiene.
Lenke til påmeldingen
Tid: Fredag 4. april kl. 09.00-16.00
Sted: Hotel Energy, Stavanger
Festmiddag holdes på ærverdige Victoria Hotell.
Hotellavtale: Sikre deg en god avtale (1290,- for én person. 200,- for ekstra person i samme rom) før 7. februar. Etter den datoen kan vi ikke garantere flere rom til prisen. Se disse lenkene:
Programmet oppdateres fortløpende med mange foredragsholdere. Vi tar forbehold om endringer, men garanterer en høyspent og trivelig fagdag!
09.00: Politisk energimelding til landskapsarkitekter
09.15: Hva er egentlig energilandskap? Maiken Stene vil se det vakre i energilandskap før, nå og i framtiden
10.30: Sven Stremke: The Power of Landscapes - How to create aestetics in the green change
11.15: Samarbeid for riktige og estetiske energilandskap
12.00: Deilig lunsj
13.00: Kan vi bygge bærekraftige energilandskap? Arealbruk og naturavtalen med Vigdis Vandvik (TBA). Restaureringsbiolog Dagmar Hagen viser prosjekteksempler på hva som er mulig å få til.
14.30: Energi i hverdagslandskapet. Kan vi forbruke mindre og produsere mer i nærmiljøet?
15.30: Panelsamtale: Hvordan skaper vi framtidas energilandskap, spør Line Oma et nøye utvalgt panel.
Restaureringsbiolog Dagmar Hagen (NINA) har gjort slagmark til nasjonalpark og er engasjert i restaurering av natur og nytenkning om bruk av arealer. Hun vil presentere prosjekteksempler på hva som er mulig å få til.
Kunstner Maiken Stene holder innlegg om å se det vakre i energilandskapet før, nå og i framtiden.
Professor ved UiB, Vigdis Vandvik (TBA), har vært i alle kanaler og i alle aviser etter at NRK lanserte nyhetssakene om den store nedbyggingen av norsk natur. Hun er invitert til NLAs fagdag for å snakke om vi kan bygge bærekraftige energilandskap, arealbruk og naturavtalen.
Den nederlandske professoren og forfatteren Sven Stremke er hovedinnleder på fagdagen, med temaet "The power of landscapes – How can the landscape architect create aesthetics in the green change?”. Sven Stremke er professor i landskapsarkitektur ved Wageningen University (WUR) og er medforfatter av boka "The Power of Landscape" fra 2023. Han forsker på design av bærekraftige landskap med fokus på dekarbonisering. Sven leder også NRGlab - et laboratorium viet til energilandskap. Han startet Wageningen Energy Alliance og er vitenskapelig koordinator for Solar Research Program ved WUR.
Landskapsarkitekters rolle i bygging av vannkraftverk og tilknyttede storskala landskapsprosjekter på 1950-tallet markerte et skifte av faget fra hagearkitektur til landskapsarkitektur i Norge. Faget formet seg for å møte samfunnets nye krav. Landskapsarkitektenes involvering i byggingen av vannkraftverk var definitivt en kraftig start, skriver Annegreth Dietze-Schirdewahn i en artikkel om vannkraftutbyggingens historie på nmbu.no
Hvis energiutbyggingen endret landskapsarkitekturfaget, er vi nå kommet til en tid der landskapsarkitekturen skal endre energibransjen?
Regjeringen, med et bredt stortingsflertall i ryggen, har varslet storstilt utbygging av fornybar kraft. Det siste året har en rekke lovendringer vært på høring for å få fart på kraftutbyggingen. Skal vi få gode resultater, må landskapsarkitektene være påkoblet.
Den internasjonale landskapsorganisasjonen, IFLA, har nedsatt en egen arbeidsgruppe som jobber med energilandskap. Landskapsarkitektene kan bidra til både å redusere negativ påvirkning, men også skape energilandskap som forbedrer økologi, kulturell identitet og rekreasjonsmuligheter.
For å lykkes med framtidas energilandskap, anbefaler IFLA helhetlig planlegging, å flytte tiltaket fra kompromiss og avbøting til forbedring, innovative designløsninger, bredere offentlig engasjement, å utnytte kompetansen til landskapsarkitekter, samt samarbeid og felles språk for utvikling av energilandskap.
Regjeringen har lagd Veikart 2.0 for grønt industriløft. DOGA, i samarbeid med SIVA, har utarbeidet et dialogverktøy for grønn industrietablering basert på verdiene bærekraft, fellesskap og skjønnhet. Vår egen Line Oma vil avrunde fagdagen og peke på mulige retninger i den framtidige utviklingen. Kan framtidig kraftutbygging være mer enn infrastruktur, og i tillegg også by på god arkitektur?
Takk til våre sponsorer: ASAK miljøstein, Betomur, Elverdal, Kantdesign, KOMPAN Norge, NOLA Industrier, Plantinor, Rampline, Saferoad Traffic AS, Stoneart as, Streetlife, Søve, Vestre, Vxtr, Wesp
Digital sponsor: TheWorks
Avholdes lørdag 5. april 2025 kl. 10.00-15.00 på Clarion Hotel Stavanger. Åpent for alle medlemmer fysisk og digitalt. Håper å se mange medlemmer der som vil være med å forme foreningen videre! Påmelding kommer.