Innovasjonsparken i Stavanger er et næringsområde mellom universitetet og det nye sykehuset på Ullandhaug, og huser gründerbedrifter, forskningsmiljøer og etablerte virksomheter innen innovasjon og teknologi. Her jobbes det med fornybar energi, energiforbruk, havbruk, matproduksjon, digitalisering, helse, utdanning og innovasjon.

I forbindelse med rehabilitering av det tidligere u-formete bygget i3, ble det sørvendte uterommet som u-en omsluttet, glasset inn til et nytt solrikt atrium. Slik oppsto en mulighet for å skape en frodig innendørs hage som nå er byggets nye solfylte hjerte og populære møtesone. Atriet strekker seg over tre etasjer, og nye broer på tvers av fløyene kombinert med en heis knytter disse sammen og skaper nye snarveier. Broene deler atriet i et større rom og en mindre sone ved glassfasaden.

En struktur av store romslige plantekasser i cortenstål i to høyder er utviklet fra et rutemønster som forholder seg til byggets aksesystem. Beplantet med frodige stauder, bregner, prydgress og busker skaper disse en grønn skjerm mot arbeidsplassene i første etasje og omslutter mindre sittenisjer og større soner for mingling og arrangementer. Tre høyere kasser er beplantet med trær.

Noen steder er plantekasseveggene supplert med stedsbygde benker, og tre steder bretter de seg opp til å danne pergolaer med benker og bord som danner små intime rom i rommet.Den store pergolaen er i tillegg supplert med et møtebord og et lite tekjøkken. Slyngplanter strekker seg opp langs wire mot taket, og til de som jobber i etasjene over. Også pergolaene skal etter hvert kles med en grønn pels. Beplantningen tar utgangspunkt i vegetasjonen fra Middelhavet, mer tropiske strøk, og Japan. Den skaper et fint lys- og skyggespil, og en helt egen ro og stemning.

---
The Innovation Park in Stavanger is an international centre for innovation, research, and business development. When rehabilitating the U-shaped building i3, the room that the building surrounded was supplied with a new glass roof and facade to transform it into an atrium, a green indoor garden, which has become the park´s popular meeting and hangout place. Generous planting containers in corten steel complemented with pergolas and steel wires shape various zones for different activities, where a variety of plants create a green relaxing atmosphere and an exciting effect with light and shadow.

Prosjektfakta

Kategori: Næringsliv, representasjonsanlegg

Beliggenhet: Stavanger, Rogaland

Oppdragsgiver: Innovasjonsparken AS

Byggeår: 2020

Prosjektperiode: 2018–2020

Areal/størrelse: 500 m2

Landskapsarkitekt: ATSITE AS, Stavanger,ATSITE

Ansvarlig landskapsarkitekt: Imke Wojanowski, Anne Truelsen Schultz, begge MNLA

Prosjekterende landskapsarkitekt(er): Imke Wojanowski, Anne Truelsen Schultz, Inger Rosenløw Uhl, alle MNLA

Entreprenør: Kruse Smith

Anleggsgartner: Stangeland maskin

Arkitekt: Brandsberg-Dahls arkitekter

ATSITE AS, Stavanger

  • Atriet-bilde1
  • Atriet-bilde3
  • Atriet-bilde4

Liknende prosjekter