Oslo kommune har som mål at alle barn og unge skal ha en trygg oppvekst og at Oslo skal ha mangfoldige og tilgjengelige uterom som gjør det lett å leve sunne og gode liv. «Barnevennlig by» har vært å gi en oversikt over hvordan Oslos uterom er tilrettelagt for barn og unge.

Det har i dette arbeidet vært viktig å anerkjenne barn og unge som brukere av alle byens uterom, og at deres bruk ikke er begrenset til lekeplasser eller utearealer som retter seg direkte mot barn. De kartlagte byrommene spenner derfor fra torg til turveier, lekeplasser, parker med mer. 60 uterom er kartlagt over hele Oslo. Parallelt har det blitt gjennomført medvirkning med 67 ungdommer fra hele byen, for å utveksle erfaringer med barn og unge og for å få et bilde av hva de selv mener skaper gode byrom. 

Er Oslo en barnevennlig by når det gjelder uterom i 2023? Undersøkelser i rapporten viser at Oslo fortsatt har en vei å gå for å være en by med varierte og gode uteoppholdsarealer for barn og unge. Byrommene, og da spesielt de «harde byrommene», må i langt større grad ta opp i seg barn og unges behov. Harde byrom er også en del av byens sosiale infrastruktur og hverdagsrom, som skal legge til rette for at barn og unge kan bruke sin fantasi, undring og nysgjerrighet gjennom ulike faser av barndommen fra spedbarn til ung voksen. 

Når et byrom er godt tilrettelagt for barn og unge har det en helhetlig utforming hvor denne brukergruppen har en naturlig plass i rommet. Byrommet innbyr da til kreativ bruk, utforskning og lekenhet.

Prosjektfakta

Kategori: Arealplaner, regulering, konsekvensutredninger, stedsanalyser

Beliggenhet: Oslo

Oppdragsgiver: Oslo Kommune Plan- og bygningsetaten v/Kjersti Børve Skjelbreid MNLA

Byggeår: 2023

Prosjektperiode: Oktober 2022 – desember 2023

Kostnad inkl. MVA: 1,2 mill. kr

Landskapsarkitekt: A-lab

Ansvarlig landskapsarkitekt: Gunn Helen Hansen MNLA

Prosjekterende landskapsarkitekt(er): landskaps­arkitekt Jacob Wood, samfunnsgeograf Petter Hiis Bergh, arkitekt Astri Margareta Dalseide

A-lab

  • BARNEVENNLIG BY - bilde 2
  • BARNEVENNLIG BY - bilde 3
  • BARNEVENNLIG BY - bilde 4
  • BARNEVENNLIG BY - bilde 5

Liknende prosjekter