Arkitektkontoret Snøhetta AS vant den internasjonale arkitektkonkurransen om nytt bibliotek i Alexandria, Egypt i 1989. Det har tatt 13 år fra konkurranseinnlevering til offisiell åpning av biblioteket i april 2002.

Det halvveis omsluttende bassenget, og dermed byggets forhold til den horisontale flaten, er det viktigste elementet i prosjektet. Den absolutte horisontalitet, tidshorisonten, har sterk plass i egyptisk mytologi.

Den store plassen mellom biblioteket og det eksisterende konferansesenteret hever seg over den sterkt trafikkerte kystveien, og forsterker dermed den visuelle kontakten til sjøen. Plassen og fortauet forbindes i et generøst trappeanlegg. Det har vært viktig å unngå murer og gjerder, biblioteket er fritt tilgjengelig fra plassen og fortauene rundt. Plassen er også taket på parkeringskjelleren, og olivenlunden er plantet i kasser nedfelt i taket.

Gangbrua som skulle forbundet biblioteket med universitetet og med halvøya utenfor, som var tenkt overført fra militært område til en offentlig park , har foreløpig ikke fått lov til å føres over den trafikkerte kystveien.

I utegulv, benker og kanter er det benyttet lokal, lys grå granitt fra Aswan, for øvrig den samme steinen som er benyttet i byggets kurvede yttervegg. Plass-gulvet består av elementer i ulike størrelser med prikkhamret overflate, med innslag av polerte steiner som understreker beleggets retning. Steinen er fra Aswan-området i Sør-Egypt, hentet ut og produsert med god hjelp av norsk steinekspertise.

Plantematerialet er lokale arter, og arter som har kulturhistorisk referanse for Midtøsten generelt. I begynnelsen var motstanden stor hos oppdragsgiver for å introdusere 'enkle' og rimelige planter i prosjektet, men etter hvert fikk vi aksept for å benytte daddelpalmer langs kystveien, olivenlund på plassen og papyrus i bassenget.

All belysning er integrert i murer, belegg og møblering, og det er lagt vekt på at vegetasjonen iscenesettes av belyningen på kveldstid.

Prosjektfakta

Kategori: Næringsliv, representasjonsanlegg

Oppdragsgiver: The Egyptian Ministry of Education

Byggeår: 1998-2001

Landskapsarkitekt: Snøhetta AS

Rådgivere/konsulenter: Hamza Associates m.fl.

Snøhetta AS

  • alexandrina2
  • alexandrina3
  • alexandrina4
  • alexandrina5

Liknende prosjekter