I planstrategiene for Bergen kommune er Lagune-området i Bergen sør bestemt transformert, fra et tradisjonelt kjøpesenter til et urbant sentrum, og regionalt kommunikasjons- og handelssenter og boligområde.

 

Bybanen er en viktig transformator, hvor bussterminal, skoler, sykkelveier og store boligområder blir integrert i den videre sentrumsutbyggingen. Selve kjøpesentret gjennomgår et kraftig hamskifte. Utvidelsen av det som blir et av Norges største kjøpesentre, omfatter blant annet et stort kinosenter og flere utesteder. Gater og plasser er regulert til offentlige arealer, men skal bygges av senterets eier.

Som landskapsarkitekter og urban designere skal vi tjene både utbygger, totalentreprenør og kommunen. Å skape reelle offentlige rom i et slikt spill, setter vår planleggerrolle på prøve. Integritet og rolleforståelse må klart utfordres og forstås av alle parter. De nye offentlige rommene skal bli limet i den nye bydelens sentrum. En varig struktur, som ikke skal endres, på samme måte som kjøpesenterets bygg og innhold. Det er utarbeidet en tydelig og streng formingsveileder for de offentlige rommene. Denne ga føringer fra den overordnete reguleringsplanen og dannet basen for videre detaljplan. Målet var å skape et felles, offentlig designuttrykk med egen identitet som samhandler med både eksisterende kjøpesenter, bybane, skole, boliger og et uavhengig byliv.

Bærende i fase 1 er Bybaneplassen, som bringer den kommersielle bydelen sammen med de nærmeste boligområdene. Gågaten leder til områdets store sentrale torg med isbane om vinteren og fontener om sommeren med grønne vegger og trær. Et stort sørvendt amfi tar opp fem meter høydeforskjell og binder arealene sammen. 

Tre 20 meter høye «Lysvarder» binder Bybaneplassen, Torget og framtidig sørplass sammen, slik Viddens varder viser vei. I skjæringslinjen mellom kunst, design og form skaper de et rom i rommet, for refleksjon. De speiler både passerende, himmellyset og bebyggelsen rundt, samtidig som de har sin egen dybde. 


English summary
 

Lagunen in Bergen is under transformation from a traditional shopping center towards a new regional urban center and communication hub. Public streets and places will be the “glue” between both new, future and existing buildings, with a clear identity that interacts with both existing and new buildings, future housing and city life. Three 20-meter-high light towers in stainless steel connect the upper, main and the future southern squares together. As an installation in the intersec-tion between art and design, they give the rooms a third dimension, reflecting both passing people, the sky and the surrounding buildings, while they also stand strong as separate elements.

 

Prosjektfakta

Kategori: Byplanlegging, byutvikling, by- og tettstedsforming

Beliggenhet: Bergen, Vestland

Oppdragsgiver: Olav Thon Gruppen. Tiltakshaver: Lagunen DA

Byggeår: Under bygging, ferdigstillelse våren 2020

Prosjektperiode: 2015–2020

Areal/størrelse: Ca. 15 daa

Kostnad inkl. MVA: 60 mill. kr

Landskapsarkitekt: Arkitektgruppen CUBUS as

Ansvarlig landskapsarkitet(er): Axel N. Sømme MNLA

Prosjekterende landskapsarkitekt(er): Malin Lundholm MNLA, Torbjörn Bengtsson

Rådgivere/konsulenter: Konstruksjonsteknikk AS (RIB), Caverion (RIE), COWI (RIVA), Sweco (RIVEI)

Entreprenør: LAB Entreprenør AS

Anleggsgartner: Tommys Hage & Anlegg

Underleverandører: Størksen Rustfri Industri AS, Fontene-teknikk AS

Arkitekt: Hille Melbye Arkitekter AS

Samarbeidspartnere: Vill Urbanisme ved Truls Indrearne

Annet: Fotograf: Axel N. Sømme

Arkitektgruppen CUBUS AS

  • lagunen 4 DSC_9575 kopi
  • lagunen 5 DSC_8894
  • lagunen 6 DSC_9541
  • lagunen 8 DSC_9548
  • DSC_0295
  • DSC_9995

Liknende prosjekter