Åpenhet og transparente løsninger har gjennomsyret utviklingen av det nye hovedkvarteret til Le Monde-gruppen.

Den konkave bygningskroppen strekker seg som en bro over det underliggende togsporet. Begge sidene er forankret i to åtte etasjes, utkragede bygg, som holdes sammen av et komplekst nettverk av ståldragere. Bygget er en manifestering av et arkitektonisk og symbolsk motpunkt til flere av utfordringene verdens samfunn står overfor i dag. Hovedkvarteret skal fungere som en inspirasjon til å åpenhet og dialog. En brobygger og beskytter av det frie ord.

Dette var et aktivt valg Le Monde-gruppen tok i etterkant av en av de dystreste hendelsene i nyere fransk historie. Snøhetta og SRA Architectes’ prosjekt ble valgt bare dager etter Charlie Hebdo- terroren i Paris. Selv om terroren reiste spørsmål rundt sikkerhet og åpenhet, stod Le Monde-gruppen fast ved at de ville ha et åpent bygg med et transparent uttrykk. Plazaen under bygget er åpen og tilgjengelig døgnet rundt, noe som er uvanlig i Paris i dag. Pullerter sikrer at biler ikke har adgang til plassen, annet enn ved nødsfall.

Dette er et område for rekreasjon, samtaler og diskusjon, hvor man også kan finne integrerte landskapsbenker og sykkelparkering. En plaza åpen for alle samfunnslag til alle døgnets tider. Tomten er et bygd lokk over togspor og stasjonen Gare d’Austeritz. Plazaen gir publikum mulighet til å ta en snarvei og samtidig nyte overblikket mot Seinen og det urbane livet rundt. Den er samtidig et sted for markeringer og ytringer. En viktig del av opplevelsen er Arken som spenner over og beskytter hele plazaen, 54 m på det korteste.

Arken har et innpasset grid av 1049 LED-lys som fungerer som et digitalt lerret for lyskunstnere. Lysdesignet er en viktig del av opplevelsen av denne møteplassen, både på dag- og kveldstid.

Prosjektfakta

Kategori: Næringsliv, representasjonsanlegg

Beliggenhet: Paris, Île-de-France, Frankrike

Oppdragsgiver: Redman

Byggeår: 2020

Prosjektperiode: 2014–2020

Areal/størrelse: 22 933 m2 (bruttoareal bygg), plaza: ca. 3000 m2

Prosjektansvarlig: Frank Denis Foray, MPACA, MAFAG

Ansvarlig landskapsarkitet(er): Michiel Akkerman

Rådgivere/konsulenter: KHEPHREN (RIB), EPDC (RI VA ), ARCORA (RI fasade), BARBANEL (RIV/RIE), Conception Nouvelle (RI kjøkken), BOA (RI belysning), GREENAFFAIR (RIM), Archimage (interiør kontor), Sahuc & Kachoura (scenografi auditorium)

Entreprenør: Delt entreprise: Effiage constructio, EJL, Glauser, ABB, Santerne

Anleggsgartner: Marcel VIllette grøntareal, EJL harde flater i betong/terrasse

Arkitekt: Snøhetta med SRA som lokal arkitektkontor

Priser i konkurranser: Innmeldt til Landskapsarkitekturprisen 2021

Annet: INGEROP (sammenstilling), CICAD ved Mounir Saghraoui (byggeledelse), Groupe Le Monde ved Gilles Van Kote (brukerkontakt)

  • 2014165_OS_N328
  • 2014165_OS_N330
  • 2014165_OS_N333
  • 2014165_OS_N338
  • 2014165_OS_N335
  • 2014165_OS_N327
  • 2014165_OS_N339
  • 2014165_OS_N353
  • 2019335_OS

Liknende prosjekter