Ny legevakt for Oslo ble åpnet 22. november 2023. I arbeidet med regulering av ny storbylegevakt ble den grønnkledde kollen på tomten vurdert som en stedsspesifikk kvalitet som skulle videreføres. Behov for parkeringskjeller gjorde at kollen ikke kunne bevares, men en ny kolle er gjenoppbygd og bevarer stedets typologi.
Kollen har universelt utformede stier i teglstein, snarveier av ombruksmaterialer og en skiferbelagt utkikksplass på toppen. Benker, belysning, variert vegetasjon og et omkransende regnbed gjør dette til en grønn lunge mellom ulike helseinstitusjoner på Aker. Prosjektet omfatter også skråningen langs Trondheimsveien og torget rundt Rondellen, ambulansemottak og varegård, samt to atrier.
Bærekraftige materialer
Byggeperioden var under pandemien og bestilling av blant annet belegningsstein ble en utfordring. I tett dialog med steinleverandør og anleggsgartner ble et restparti med granittheller løsningen for belegget rundt Rondellen. Rekkefølgen for prosjektering måtte vendes om og det prosjekterte belegget ble tilpasset de tilgjengelige materialene. Et nitidig puslespill av ulik stein, dimensjoner, farge og overflatebehandling satte i gang et kreativt arbeid med å lage et belegg som ikke skulle ligne et restparti. Stein som manglet, ble supplert og levert i tråd med framdrift, takket være en løsningsorientert prosjektgruppe og langsiktig planlegging. Type stein, farge og overflatebehandling ble også videreført til det prosjekterte mønstret i belegget ved hovedinngangen. Terskler for overvann, eseltrapp i kantstein og en mur i varegården er bygd av ombruksstein fra tomten.
Økologiske tiltak
Et tett samarbeid med naturviter sikret BREEAM-poeng for økologi. Økologiske tiltak er blant annet felte trær fra tomten hvor død ved fungerer som biotop for insekter, grønne tak og i et utstrakt felt langs Trondheimsveien er det plantet Oslofjordvegetasjon. Dette er et viktig tiltak som bidrar til å gjøre overordnede grønne korridorer for biologisk mangfold mer sammenhengende og tettere.
Kategori: Næringsliv, representasjonsanlegg
Beliggenhet: Bydel Bjerke, Oslo
Oppdragsgiver: Oslobygg KF v/Sepideh Moosavi
Byggeår: 2023
Prosjektperiode: 2017–2023
Areal/størrelse: 29 300 m2
Kostnad inkl. MVA: 3,2 mrd. kr
Prosjektansvarlig: Tor Hoel, Advansia AS
Landskapsarkitekt: COWI AS, Oslo
Ansvarlig landskapsarkitekt: Gunnar Fjogstad Hansen og Helge Norberg MNLA
Prosjekterende landskapsarkitekt(er): Helene Bast Sørum, Emilie Dahl Gullberg, Helge Norberg, alle MNLA, Frode Sætre, Anne Skammestein Aarebru, Camilla Lutro Kristensen
Rådgivere/konsulenter: Detaljprosjekt 2021–2023: COWI: LARK, Natur, RIBFy, RIBr, RIAku, RIVA og RITrafikk, direkte under Skanska i totalentreprise. RIV og RIE fra COWI detaljprosjekterte for underentreprenør Haaland Klima, Assemblin, Bravida og KlimaControl AS.
Entreprenør: Skanska
Anleggsgartner: Uteanlegg AS
Underleverandører: Beer Sten AS, Park og Bymøbler AS
Arkitekt: Nordic Office of Architecture
Annet: Bygget er sertifisert til BREEAM Excellent, og bygget som passivhus. En klopp over regnbedet knytter hovedinngang og kolle sammen. Foto: COWI, Helene Bast Sørum.