Norsk Lyspris 2020 til Farrisbrua og Sandvika-lykta

Den årlige feiringen og utdelingen av Norsk Lyspris foregikk på DOGA 11. november. Prisen deles ut i seks kategorier - beste utendørsprosjekt 2020 er Farrisbrua, lyssatt av Rambøll.
Foto: Rambøll Farrisbrua

Beste utendørsprosjekt: Farrisbrua – fra 3D til 2D

Juryens begrunnelse
Belysningen av Farrisbrua er utført raffinert og elegant, basert på et overbevisende grep om omdannelse av en tredimensjonal form til et todimensjonalt uttrykk. Belysningen er solid og presist utført i et område med kompleks veigeometri med liten feilmargin. God kontrast mellom kald belysning på yttersiden og de varme mellomrommene mellom søylene skaper også følelse av trygghet. Brua er subtilt lyssatt og fremstår nesten som et selvlysende element og et tiltalende landemerke. Lysstyringen tar hensyn til omgivelsene med slukking på nattetid.

Fakta
Eier: Statens vegvesen
Oppdragsgiver/leietaker: Statens vegvesen
Lysdesign: Rambøll Norge AS
Rådgivende ingeniør elektro (RIE): Rambøll Norge AS
Arkitekt/interiørarkitekt/landskapsarkitekt: L2 Arkitekter
Leverandører: Studio Due (Luminator), SILL (Luminator), GVA Lighting (Rebel light), Helvar (Vanpee)
Installatør: VVB Nordic og SET elektro 

sandvikalykta-1024x768

Beste spesialdesignet produkt til prosjekt: Sandvika-lykta for Sandvika Elvepromenade

Juryens begrunnelse
Bærum Kommune har trykket Sandvika-lykta til sitt bryst og ser hvilken verdi lys- og materialkvalitet kan tilføre et byrom med tanke på atmosfære og identitet. Her har teamet klart å skape en ny identitet med en vakker og nytenkende armaturserie som vi ikke har sett før. Belysningen animerer elvepromenaden der det funklende lyset møter elvespeilet. Med en tidløs design basert på bruk av tredimensjonale rektangulære former kombinerer lykten det dekorative og vakre med funksjonell belysning. Juryen mener at en ny klassiker er født med Sandvika-lykta.

Fakta
Eier: Bærum kommune
Lysdesign: Zenisk AS for Dronninga landskap AS
Leverandører: Hadeland Glassverk
Installatør: Nettservice Ringerike 

 

stavanger-lysplan-1024x709

Vinner – Åpen klasse: Stavanger lysplan

Juryens begrunnelse
Stavanger lysplan er et eksempel på en meget profesjonell utforming av en lysplan. Den har på mesterlig vis analysert og strukturert et komplekst prosjektområde. Planen har fanget karakteren til de ulike bydelene av Stavanger sentrum i en lysplan som peker ut en strategisk retning for byens belysning i de fremtidige år. Dette fremstår nærmest som en lærebok i lysplan som alle byer trenger og viser hvordan en kan tenke strategisk med lys og legge en plan som er stedsriktig, funksjonell og gjennomførbar. Stavanger lysplan er et godt eksempel til etterfølgelse.

Fakta
Eier: Stavanger kommune
Oppdragsgiver/leietaker: Stavanger kommune
Lysdesign: Zenisk AS

Les mer på Lyskulturs hjemmeside om alle vinnerne i de 6 ulike kategoriene

Om prisen

Norsk Lyspris er den gjeveste hedersutmerkelse for lysdesign og belysningsprodukter i Norge.

Norsk Lyspris kåres i kategoriene «Beste utendørsprosjekt», «Beste innendørsprosjekt», «Beste produkt eller tekniske løsning», «Norsk lyspris – UNG» og «Åpen klasse».

Prisen deles ut av non-profit-organisasjonen Lyskultur, som er Norges ledende kompetansenettverk innen lys og belysning. 
Norsk Lyspris ble etablert av Lyskultur i 2001 og er en årlig begivenhet. Én av vinnerne av Norsk Lyspris har mulighet til å bli nominert videre til Nordisk Lyspris.

Om juryen og hvilke kriterier juryen legger vekt på