Tullinkvartalet, Universitetsgata 7. Fra å være et lukket kvartal er Tullinkvartalet åpnet til å bli et gjennomgående byrom med smale smett, gangpassasjer og smug, som innimellom munner ut i lukkede intime byrom adskilt fra trafikkerte bygater. Kvartalet er blitt en attraktiv destinasjon i byen med et myldrende uteliv.

Landskaperiet har hatt ansvaret for prosjektering og byggeoppfølging basert på masterplanen utarbeidet av Østengen & Bergo AS Landskapsarkitekter. 

Et helhetlig belegg av mørk basalt med integrert lys danner et sammenhengende bygulv. Som et elveløp leder lyset inn til, og gjennom kvartalet – og skaper en spennende stemning i uterommene. Lysslyngene passerer et amfi utformet som et svaberg. Dette mykt trappede amfiet i mørk betong er populært for opphold og samling. 

I disse urbane omgivelsene er det gjort store anstrengelser for å få til enkelte grønne innslag. Det er valgt ut skyggetålende trær og klatreplanter. Plantene har et beskjedent areal til rådighet på overflaten, men store beholdere nedfelt i underliggende kjeller sikrer et stort volum vekstjord. 

Takterrassen i 11. etasje har flott utsyn og et frodig preg. Her er det store plantekasser med naturlig hjemmehørende arter og spesiell tilrettelegging for insekter. Plantene får tilført regnvann gjennom rister og magasiner i bunnen av plantekassene.  

---
Cityspaces with smudges and alleys – the Tullinquarter has been established as a destination in the city with its own character and teeming nightlife. The outdoor areas are distinctive in a series of narrow spots, passageways and alleys that occasionally open into closed, intimate urban spaces separated from busy city streets.
 

Prosjektfakta

Kategori: Parker, byrom, gater, torg

Beliggenhet: Oslo Sentrum, Oslo

Oppdragsgiver: Entra

Byggeår: 2022

Prosjektperiode: 2019–2022

Areal/størrelse: 2800 m2

Prosjektansvarlig: LANDSKAPERIET AS

Landskapsarkitekt: LANDSKAPERIET AS

Ansvarlig landskapsarkitekt: Aase Skaug MNLA

Prosjekterende landskapsarkitekt(er): Aase Skaug, Mona Kittelsen Røberg, Kamil Jerzyk, Betina Øvstaas Amundsen alle MNLA og Anna GorajSkorb

Rådgivere/konsulenter: Østengen & Bergo AS (Masterplan) og Void lysdesign

Entreprenør: Veidekke

Anleggsgartner: Tranby AS

Kunstner: Void (belysning og amfi)

Arkitekt: CUBO Arkitekter og MAD arkitekter

Priser i konkurranser: Tullinkvartalet ble kåret til årets byromprosjekt av OMA Awards 2022

LANDSKAPERIET AS

  • 1. Som et elveløp leder lyset inn i kvartalet med smale smett, gangpassasjer og intime byrom.
  • 2. Utsyn fra en av broene.
  • 4. Godt håndtverk fra Tranby med presis steinlegging har gitt et rolig og vakkert gulv
  • 3.Passasje mot byrom. Under plantekassen er det laget en utsparing i kjellerdekket for å få plass til

Liknende prosjekter