Gunnar Jarle Sorte 2.9.1938–3.7.2021

Professor dr.sci./dr.tek. Gunnar Jarle Sorte døde på Levanger sykehus 3. juli, 82 år gammel

Foto: Innherred.no 54_7

Gunnar Jarle Sorte er død

Gunnar Jarle Sorte ble født på Mæle gård i Stjørdal 2. september 1938 og viste tidlig interesse for planter/miljø. Med Staup gartnerskole og omfattende praksis i inn- og utland fikk han et solid grunnlag i faget. Han skaffet seg studiekompetanse ved Hamar katedralskole og ble immatrikulert ved NLH 1962.

Han begynte ved institutt for landskapsarkitektur i 1965 og leverte dr.scient. avhandlingen «Persepsjon av landskap» i 1971. Han studerte også formlære ved NTH og miljøpsykologi ved Lund Universitet. Han ble knyttet til Lund og leverte en avhandling i 1981 og ble dr.tec. i 1982. Han var da i ny stilling ved institutt for landskapsplanlegging ved Sveriges landbruksuniversitet, Alnarp, med ansvar for forskerutdanningen. Han var veileder, aktiv på internasjonale symposier, publiserte fagartikler samt forfatter av flere bøker. I sitt virke var han fleksibel, men håndfast og en populær lærer/veileder og god kollega. Han fikk personlig professorat i 1989. Han ble pensjonist i 2003 og slo seg ned i Levanger.

Miljøpsykologi og grønne verdiers betydning for mental helse

I 2006 ble Staup nedlagt og Staupslia vurdert for utbygging. Han så hvilke verdier som ville gå tapt og startet «Staups venner» mot utbygging. Han tok initiativet til utbygging av sansehagen ved sykehjemmet, var aktiv i oppbyggingen av arboretet i Staupslia og Prestegårdshagen på Værnes.

Interessen for miljøpsykologi og grønne verdiers betydning for folks mentale helse brakte ham til New York, Boston og en rekke kirkegårder på østkysten. Store, åpne anlegg med frodige trær og spektakulære høstfarger som åpner både sjel og sinn. Trær for vårt «nye» klima, som han introduserte i Levanger. Inntrykkene derfra ble formidlet i foredrag og publikasjoner.

Vi savner vår kamerat og den fornyelse av faget han bidro til.

Nils Flønes, Atle Håbjørg, Jon Jullum, Olav R. Skage


Nekrologen sto på trykk i Aftenposten 31. juli 2021