Thornæsparken
Thornæsparken på Møllenberg i Trondheim fikk i 2023 en etterlengtet oppgradering for å skape et bedre bomiljø i bydelen. Parken er en viktig møteplass ..
Dyktige foredragsholdere, spennende program, relevante utstillere, romslig myldrealreal med god mat og proff håndtering på Kilden, i tillegg til en fargerik konferansier, var hovedinntrykk etter fagdagen i Kristiansand.
NLAs fagdag «Herlig land» 19. april samlet over 200 deltakere til en feiring av samhold, byutvikling og hva som skal til for å skape gode møteplasser.
- Hva syns du om fagdagen så langt?
Ågot Johanne Aasbø, landskapsarkitekt hos Arkitema
- Spennende program, inspirerende og gøy å møte gamle kollegaer.
- Likte særlig: plantevalg.no og innlegget til Einar Lillebye.
Kathrine Strøm, internasjonal delegat for NLA
- Rørende å se de fantastiske prosjektene som er presentert i løpet av dagen, og hvor stor betydning de har for menneskene. Hovinbekken er helt utrolig, jeg bor selv i nærheten - imponerende hvordan man har jobbet utrettelig over så lang tid.
Karin Fossbakk, lokalavdelingsleder NLA Trøndelag
- Veldig bra og variert program, med tid til å ta inn inntrykkene. Likte spesielt godt Einar Lillebye og sosiologen Aksel Tjora – og kunstneren Vlekart på begynnelsen: - Rommet er ikke ferdig når vi leverer det fra oss.
Bengt Magnus Tovslid, utstiller for Vxtr
- Veldig bra! Folk man møter og snakker med her er veldig interesserte og kunnskapsrike.
- Gledelig å se at man støtter opp om produksjonen av norske planter.
Aase Margrethe Hørsdal, tidligere president i NLA, nå parksjef i Kristiansand holdt åpningsinnlegget og trakk de historiske linjene for grønnstrukturene i byen, fra Oscar Wergeland som fikk i stand stor treplanting og forbud mot beiting i Baneheia som ble Europas første fredede naturområde, via 1924 da vegetasjonen måtte fjernes fordi bilen skulle fram. Diskusjonen består hundre år senere, men i dag har det blitt større forståelse for trærnes rolle og plass i byen. Det er gjort en stor kartlegging av trærne og parkavdelingen har fått en politisk bestilling på en treplantingsplan, som blir et vedlegg til Landskapsnormen. Trær er også viktige i den nye sentrumsplanen og innarbeides i alle planer for Kristiansand kommune.
Arne Wilhelm Tellefsen «Koro for Moro» – med kunsten som byutvikler. Tellefsen snakket om poesien i det stygge, og stilte spørsmålet «Hvem eier det offentlige rommet?» Setter man noe i det offentlige rom så vil man få en reaksjon – dette er demokratisk. Det offentlige rommet er vårt og i utvikling.
Hovinbekken ble presentert av Håvard Strøm (bekken som byutvikler og som "danket ut" Nasjonalmuseet i Oslo Bys arkitekturpris 2023). For 10 år siden var 70% lukket, nå er 70% åpen. Bekken er en av åtte hovedvassdrag i Oslo. Tidligere var bekken en kanal for å bli kvitt avfall, man valgte til slutt å lukke den, noe som også skapte areal, hvor det ble plass til store haller og grå flater. Nå er tida for gjenåpning fordi bekker og vassdrag gir stor verdi til det bebygde miljøet.
Aksel Tjora holdt foredrag om «Sosiallandskapet» - om hva som kan legge til rette for sosiale interaksjoner og mulighetsrom. Han snakket om passiare soner, steder hvor man møter folk i øyehøyde, om parken som festivalområde, festivalen som sosial unntakstilstand, og kafeen som en viktig del av det sosiale landskapet. - Hvor lang tid tar det å bli en stamgjest? Når man får det man skal ha uten å bestille. Det tok ham 8 dager i Melbourne. Det handlet også om at vi av og til trenger interaksjonspåskudd i passiare fellesskap - og hunden kan være en slik - hundeeiere kommer i kontakt med hverandre, og om venting som sosial ressurs (det forutsetter kanskje at vi ikke er så oppslukt av mobilen).
Etter fagdagen var det befaring via Kanalbyen over Odderøya med stopp i Norges beste uterom for friområder 2023, Peisestua, og middag og fest i Haubitz' Låve.
Flere bilder kommer snart - på NLAs facebookside.
Foredragene er lagt ut som lavoppløste pdf'e under Foredragsmateriell på landskapsarkitektur.no