Bankplassen er en av de få plassene i Kvadraturen, Oslos historiske bykjerne fra Christian IV, anlagt i 1624. Området fungerer som Oslos egentlige gamleby, siden middelalderbyen bare har ruiner igjen. De nye bygningene til Norges Bank og Bankplassen var Europas dyreste prosjekt til svimlende 4 milliarder 1985-kroner. Dronninga landskap vant arkitektkonkurransen for Bankplassen ved å bringe fram historien og gjøre så lite mulig. Kulturminnet fra 1980-tallet er reparert og forsiktig modernisert. Plassen ble renovert til Norges Banks 200-års jubileum i juni 2016. Det er samtidig gjort noen «landskapskirurgiske» grep for å legge til rette for mer bruk og aktivitet på plassen.  

Belegg, belysning og benker
Plassens historie er satt i stand gjennom steinarbeidene i bygulvet. Hele plassdekket er resatt, og alle ødelagte heller er erstattet med nye. Den midtplasserte fontenen var lekk og er restaurert. De historiske armaturene er restaurert og plassert på nye, skreddersydde master fordelt på hele plassen, slik at lyset nå fordeles bedre. Plassens grønne karakter er forsterket ved oppstamming og beskjæring av de 12 praktfulle sølvlønnene som ble plantet i 1986. Antallet benker er tredoblet. De tidligere kantene rundt fonteneterrassen er gjenskapt med avtakbare benker. På vinterstid vil bassenget bli dekket av et gulv som kan fungere som en scene for ulike arrangementer. Overvannet fra plassen ledes til de nyplantede trærne. Kunstobjekter er brukt som sikring.

Blomstring
På solsida er det plantet en ny trerekke av 6 sommersyrintrær av den kanadiske sorten «Ivory Silk». Sommersyrinene skiller seg ut fra de andre syrinene ved å bli større og mer treaktige, samt at de blomstrer midt i juli etter at den mest intense vårblomstringen er over. Ved en feilleveranse ble oppstammede ungarske syrin levert, så nå blir det også rosa blomstring på syrintrærne. Vintergrønn beinved og ulike dagliljearter skaper grønne bed i den dype skyggen av Samtidskunstmuseet. Uvanlige plantinger for en byplass, som bispeluer, trådpioner og fenrikshjerter gir en feminin touch i den minerale byen.

 

  

Prosjektfakta

Kategori: Parker, byrom, gater, torg

Beliggenhet: Oslo

Oppdragsgiver: Norges Bank

Byggeår: 2015-2016

Prosjektperiode: 2015-2016

Areal/størrelse: 3 daa

Kostnad inkl. MVA: 8 mill. kr

Prosjektansvarlig: Ragnhild Momrak MNLA

Landskapsarkitekt: Dronninga landskap AS

Ansvarlig landskapsarkitekt: Ragnhild Momrak MNLA

Prosjekterende landskapsarkitekt(er): Ragnhild Momrak, Andreas Vadum, Thomas Werth, Maxwell Gitenstein, Helle Lind Storvik, Annabel Danson, Rainer Stange, alle MNLA

Anleggsgartner: Braathen Landskapsentreprenør AS

Samarbeidspartnere: Lysdesign: ZENISK AS

Priser i konkurranser: Norsk Lyspris 2016: beste utendørsprosjekt.  

Annet: Foto: Stefan Maassen, Camilla Jensen, Thomas Werth

Dronninga landskap AS

  • Bankpl kveld
  • Bankplassen4_Camilla_Jensen
  • Bankplassen kveld
  • P1030990

Liknende prosjekter