Bok & Blueshuset er resultat av seier i en åpen internasjonal arkitektkonkurranse i 2010. Flere kulturinstitusjoner i byen er nå samlet under ett tak. Bygget er inspirert av industriarkitekturens funksjonelle oppbygging. Tre lystårn danner en markant profil og gjør bygget til et nytt landemerke.

Prosjektet tar utgangspunkt i Notoddens gatestruktur, og Storgata er forsterket som byens hovedakse. Med Bok & Blueshuset på den tidligere jernverkstomta er byen forlenget ned til Heddalsvatnet.

Gamle betong- og metallrester fra industri­perioden har blitt en del av prosjektets uttrykk og er nå viktige historiefortellere fra byens storhetstid. Nye betongdekker møter de gamle og slitte industri­gulvene, og sammen gir de et røft preg til stedet. I sør knyttes bygget sammen med et utendørs amfi i den tidligere dokka. Sammen med nye brygger og ramper, har det nå blitt mulig å komme seg helt ned til vannet.

Nye byrom rundt bygget gir nye kvaliteter til byen. Grønne flater og trelunder gir frodighet til plassene, og blir en myk kontrast til byggets rene uttrykk. Et utvalg av ulike typer trær og bunndekkere vil tilføre stedet nye kvaliteter. I nord er det plantet keiseror, som med sine florlette løvkroner gir plassen et luftig preg. Yoshinokirsebær blir Bluesplassens attraksjon vår og høst. Tyrkerhaslene som stod her fra før, har blitt stelt og fått et nytt liv. Storgata markeres med en lund av spisslønn fra lokal frøkilde Sauherad. Ei furu, som sammen med furukledningen i gulv og fasader, knytter plassen og bygget symbolsk sammen med de furukledte åsene rundt. Grønne gressflater og røde bunndekkende planter bidrar med frodighet og friskhet til et ellers mineralpreget anlegg.

Lekeapparater er plassert som skulpturer på Bluesplassen. Lange betongkanter langs plante­feltene er tilpasset skating.

Prosjektfakta

Kategori: Parker, byrom, gater, torg

Beliggenhet: Notodden, Telemark

Oppdragsgiver: Notodden kommune

Byggeår: 2013

Prosjektperiode: 2012-2013

Areal/størrelse: ca 12 daa inkl bygg

Kostnad inkl. MVA: 17,7 mill. kr.

Prosjektansvarlig: Olav Berget, Notodden kommune

Landskapsarkitekt: Dronninga landskap AS

Ansvarlig landskapsarkitekt: Ragnhild Momrak MNLA

Prosjekterende landskapsarkitekt(er): Andreas Vadum MNLA, Rainer Stange MNLA, Thomas Werth Jensen MDL, Caroline Dilling MNLA, Geir Nummedal MNLA, Gunnar Vatnar

Rådgivere/konsulenter: COWI AS (RIVA)

Entreprenør: Skorve Entreprenør og Thor Entreprenør

Dronninga landskap AS

  • Bok og blueshuset2
  • Bok og blueshuset3
  • Bok og blueshuset4
  • Bok og blueshuset5
  • Bok og blueshuset6
  • Bok og blueshuset7

Liknende prosjekter