Som del av den europeiske boligutstillingen Bo 01 i Malmö, ble det for et par år siden plantet en stor pileskog. Inne i denne pileskogen skulle det skjæres ut ti "hämliga trädgårdar", hver på 150 kvm. Arkitekter, landskapsarkitekter og kunstnere fra inn- og utland ble invitert til å gi form til hver sin temahage, bl.a. Martha Schwartz fra USA og Adrian Geuze fra Holland.

Vår hage skulle gi et bilde av 'Det gode møtested'. Møtestedet ble innskrevet i en presis og klassisk rolig form - sirkelen i kvadratet - som ble skåret ut av den omgivende pileskog.

Intensjonen var å skape et hagerom hvor de besøkende ville stoppe opp og bli en stund, slik at 'møtet' kunne oppstå. Vi valgte å lage et enkelt og tydelig definert hagerom, et kvadrat på 14 × 14 meter, avgrenset av skrånende vegger med to markante porter. Veggene, som er kledd med svart tekstil, danner en beskyttende ramme om hagen, og gir ly mot den sterke vinden som kommer inn fra havet. Blomkarsen klatrer oppover de svarte veggene. Mange fargerike klappstoler gjentar blomstenes fargespekter.

Kvadratiske speilflater bryter opp de sorte veggene, reflekterer sol og himmel, og kaster lysflater inn i møtestedet.

Som det sentrale element i rommet ligger en sirkulær terrengform; den faller i bølger ned mot en stille vannflate. Det er en form, et objekt, den kan sittes på, ligges på, lekes på. Trette føtter kan svales i det rene, kjølige vannet.

Den sirkulære lerkeformen reetableres ved IT Fornebu, som deres "gode møtested".

Prosjektfakta

Kategori: Land-art

Oppdragsgiver: Bo01, Malmö

Byggeår: 2001

Areal/størrelse: 14 × 14 m

Kostnad inkl. MVA: 450 000 kr.

Prosjektansvarlig: Norsk Form

Landskapsarkitekt: Bjørbekk & Lindheim AS

Entreprenør: Skjæggestad Mekaniske verksted AS

Underleverandører: Ecotimber AS

Bjørbekk & Lindheim AS

  • motested2

Liknende prosjekter