Nærhet til natur i hverdagen gjør det bedre å bo midt i Oslos bykjerne. Denne bynaturen må også oppfylle en rekke andre krav for å være relevant, og oppleves som trygg og sikker for dets brukere. Kristparken har fått nytt liv som en attraktiv og frodig nabolagspark, og er et resultat av en demokratisk design- og medvirkningsprosess.

Kristparken er en historisk park som ligger i Bydel St. Hanshaugen sentralt i Oslo i umiddelbar nærhet til boliger, skoler og sentrum. Parken er en by- og nabolagspark som står på Byantikvarens gule liste og oppgraderingen har derfor vært koordinert med dem. De eksisterende trærne i parken er bevart og danner rammen og strukturen for oppgraderingen. Tidligere var Kristparken et sted i byen det var best å unngå. Med beliggenhet på baksiden av Torggata og sentrum har den stille parken i Møllergata vært et underprioritert sted dominert av uønsket bruk og kriminalitet, noe som har preget både lokalmiljøet og ikke minst skolen like ved.

Etter en omfattende medvirkningsprosess med sentrale aktører og brukere av området ble behov, potensiale og utfordringer kartlagt. Basert på dette ble det i flere omganger skissert en ny utforming som ivaretar og stimulerer til økt bruk for mange ulike grupper, og legger til rette for en trygg ferdsel og sikkert opphold i parken.

Parkens utforming, med flere inngangspartier, oppholds- og sittemuligheter og ikke minst aktiviteter, skal bidra til at folk føler seg trygge og motivere til lek og fysisk utfoldelse. Samtidig videreføres parkens historiske elementer, og nye kvaliteter er tilført for å øke de økologiske og estetiske verdiene. Ulike planteområder med blomstereng, staudefelt, regnbed, busker og trær skal gi parken en variasjon i farge og tekstur året rundt.

Ny belysning bidrar til oversikt og framheving av viktige elementer i parken. Eksisterende landskapsform er benyttet til å etablere akebakke, terrengsklie og trimløype, samtidig som nye ganglinjer er etablert for å ivareta ønsket sirkulasjon i parken. Nye gangveier, oppholdssoner og adkomster bidrar til fleksibel bevegelse gjennom parken og gir god oversikt. Populære eksisterende funksjoner som tuftepark og bordtennis har fått ny plassering. Ideen bak disse grepene er at dersom man inviterer inn og legger til rette for ønsket bruk av parken, som er relevant for nærmiljøet, vil uønsket bruk avta og området gradvis endre karakter og omdømme.

Parken er betydelig oppgradert, som svar på et sårt tiltrengt behov for nærområdet og et utvidet tilbud til barna ved Møllergata skole. Kristparken er tilrettelagt for aktiviteter som ballspill og skøyter på multibane, trening og lek på parkstativer, sjakk, bordtennis, steder for opphold og kontemplasjon. Historiske elementer og strukturer har blitt introdusert på nytt. Parken er ikke lenger ekskluderende, men særdeles inkluderende. Her er det fortsatt plass til de som vil ta seg en pause, side om side med lekende barn, familiepikniker og treningsglade. Etter åpningen i juni ble det umiddelbart tydelig at dette fungerer, og Kristparken er beviselig blitt et rikt tilskudd som favner bredt.

Prosjektfakta

Kategori: Parker, byrom, gater, torg

Beliggenhet: Bydel St. Hanshaugen, Oslo

Oppdragsgiver: Oslo kommune, Bydel St. Hanshaugen v/Elin Løvseth

Byggeår: 2024

Prosjektperiode: 2019–2024

Areal/størrelse: 7200 m²

Kostnad inkl. MVA: 28 mill. kr

Prosjektansvarlig: Ole Rydningen

Landskapsarkitekt: Studio Oslo Landskapsarkitekter AS

Ansvarlig landskapsarkitekt: Kieran Power

Prosjekterende landskapsarkitekt(er): Ole Rydningen, Kieran Power, Katrín Pétursdóttir, Julie Guiraud

Rådgivere/konsulenter: Multiconsult (RIVA), Norconsult Norge AS (RIE), EBY (RiMiljø)

Entreprenør: Skaaret Landskap AS

Anleggsgartner: Skaaret Landskap AS

Samarbeidspartnere: Bymiljøetaten, HRP, Uteseksjonen og SALTO, Oslo kommune, Erichsen & Horgen AS, Politiet, Møllergata skole, Mølla fritidsklubb

Priser i konkurranser: Kristparken var en av tre finalister til OMA Awards «Årets bylivsprosjekt» under Oslo Urban Week 2024

Annet: Fotograf: SOLA - Studio Oslo Landskapsarkitekter

Studio Oslo Landskapsarkitekter AS

  • SOLA Kristparken 1002443
  • SOLA Kristparken 1002468
  • SOLA Kristparken 1002497
  • SOLA Kristparken 1002720
  • SOLA Kristparken 1002932
  • SOLA Kristparken 1002869
  • SOLA Kristparken 1002989
  • SOLA Kristparken DSCF3237
  • SOLA Kristparken DSCF3371

Liknende prosjekter