I Oslos største og mest ambisiøse byutviklingsplan «Hovinbyen», er Økern sentrum utpekt som selve hjertet av Hovinbyen. Målet er å bygge et nytt bysentrum med bolig, kultur og næring, skapt for og med brukerne, der de kan bo og arbeide i et levende, grønt nabolag med et mangfold av aktiviteter. 

De blågrønne elementene har vært med på å danne premissene for det urbane rutenettet, inkludert gater og torg. Gjenåpningen av Hovinbekken og Refstadbekken utgjør en vital del av masterplanarbeidet for å bringe naturkvaliteter og biologisk mangfold inn i det som i dag er en betongjungel. Overvannshåndtering skal skje lokalt slik at vannets naturlige kretsløp ivaretas. De to dammene langs Hovinbekken vil, i tillegg til å utgjøre attraktive oppholds- og opplevelsessoner, gi området en ekstra robusthet mot oversvømmelse ved styrtregn. Det er jobbet med utviklingen av gode kantsoner for å sikre at bylivet kommer ut i gatene og på torgene.

Trær er et viktig bidrag for at byen skal tåle framtidens klimaendringer. Det er lagt ekstra vekt på å sikre trær i reguleringsbestemmelsene. Det er ingen større lauvtrær innenfor planområdet, men eik- og almetrær finnes like i nærheten, og skaper lokal identitet. Den varierte funksjonsmiksen og den omfattende blågrønne strategien vil aktivere livet, fra bakkeplan til hustakene og sørge for at Økern blir et attraktivt og sunt miljø der mennesker, insekter og fugler kan leve og vokse. 

Prosjektfakta

Kategori: Byplanlegging, byutvikling, by- og tettstedsforming

Beliggenhet: Økern, Bydel Bjerke, Oslo

Oppdragsgiver: Økern Sentrum ANS, Thomas Holth

Prosjektperiode: 2018– pågående

Areal/størrelse: 220 000 m2 bebyggelse, tomteareal 95 000m2

Prosjektansvarlig: Mari Markman

Landskapsarkitekt: A-lab

Ansvarlig landskapsarkitekt: Irene Crowo Nielsen MNLA

Prosjekterende landskapsarkitekt(er): Gunn Helen Hansen MNLA, Jacob Wood, Anna Kross

Rådgivere/konsulenter: Sweco

Kunstner: Lars Ramberg

Arkitekt: A-lab

A-lab

  • Økern sentrum_fugleperspektiv
  • 230119_ØS_diagram utforming kantsoner

Liknende prosjekter