Oppdraget er basert på Regjeringens beslutning om å samle departementene med 200.000 m² kontorarealer innenfor planområdet. Tilnærmingen til oppgaven har vært å forstå stedets unike kvaliteter og beliggenhet i byveven, sett i relasjon til landskapet, historisk utvikling, rolle, stedsidentitet og betydning som fremtidig bydel. Bygninger - som fysiske rammer - skal framstå som et resultat av den kontekst og de kvaliteter vi ønsker å skape.
Byplangrepet tar utgangspunkt i stedets unike topografi; ved å rekonstruere Akersryggen skapes et nytt bygulv mellom Akersgata og Møllergata. Dette utgjør kjernen i grepet: en offentlig byhage skapes i hjertet av området som en gave til folket, et ikon for demokrati – et inkluderende møtested i den grå bykjernen. Byhagen har rik beplantning i flere sjikt, med ulike typer sitteplasser og fleksible grønne amfi.
I tillegg kan man føye til uteserveringer langs Akersgata og lekeplasser utenfor Deichmanske bibliotek. Under den offentlige byhagen plasseres Regjeringstorget – en samlet sokkeletasje med fellesfunksjoner som binder alle departementsbygningene sammen under byens gulv. H-blokka og G-blokkas ikoniske verdier styrkes ved å tilføye et singulært ikonisk punkthus fra vår tid i kontekst med disse, og rettet mot Akersgata, som representativ statsakse.
Grubbegata gjenoppstår som Grubbelunden: En offentlig parkgate som knytter seg til Stortorget og blir en intern gangforbindelse som de nye departementsbygningene konsentreres rundt. Kvartalene øst for Grubbelunden tilpasser seg byens skala med en helhetlig nedtrapping mot nord og syd, og ikke minst mot de lavere bygningene i Møllergata.
Kategori: Byplanlegging, byutvikling, by- og tettstedsforming
Beliggenhet: Oslo
Oppdragsgiver: Statsbygg, Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD)
Prosjektperiode: 2015
Areal/størrelse: 65 000 m² tomt, 200. 000 m² bebyggelse
Prosjektansvarlig: Sissel Engblom
Landskapsarkitekt: Asplan Viak AS, Oslo
Prosjekterende landskapsarkitekt(er): Geir Nummedal, Alf Haukeland, Thea K. Hartmann, Ragnhild S. Augustsen, alle MNLA
Samarbeidspartnere: Project Public Space, Jarmund/Vigsnæs Arkitekter as arkitektur MNAL, Claes Söderquist, Christian Joys
Prosjektgruppe: Bård Helland, Tellef Dannevig, Christoffer Jakobsen, Hanne Jonassen, Ivar Heggheim, Hans Ola Fritzen, Peter Bernhard