Schweigaardsgate 21 og 23 er siste tilskudd i den nye bebyggelsen i Oslos eldste bydel Gamlebyen. Bygningene har en stram kubistisk form sam­virkende i en dualisme - et Ying og Yang-forhold.

Det offentlig uterommet skiller de to i en rektangulær spalte som danner en representativ forplass og uterom for hovedkontorene til NSB og Gjensidige.

Et konsist formspråk i arkitekturen gjentas i belegning, møblering og plantekasser, som har et ­frodig grønt bunndekke av vinterglans. Belegningen i gulv, ramper og trapper er i lys granitt som fortsetter inn i kontorbyggenes foajeer. Det vestre gårdsrommet har gjennomgang og nedkjøring til parkeringshus for sykler og biler. Granitt benyttes også her i trapper og ramper, mens plantekassene er av stål. Lønnetrær er plantet i begge gårdsrommene helt ut mot fortauet, – trekronene beriker både gaterommet og gårdsrommene.

Schweigaardsgate 21–23 fikk Statens Byggeskikkpris i 2013. Det er det første kontorbygg i Norge som er klassifisert som BREEAM Excellent.

Prosjektfakta

Kategori: Parker, byrom, gater, torg

Beliggenhet: Oslo

Oppdragsgiver: ROM eiendom

Prosjektperiode: 2009-2013

Areal/størrelse: 1100 m2

Kostnad inkl. MVA: 50 mill. kr.

Landskapsarkitekt: Bjørbekk & Lindheim AS

Prosjekterende landskapsarkitekt(er): Jostein Bjørbekk MNLA, Maite Krukemeier, Jacek Robert Leski MNLA, Mari Magnus MNLA, Svein Erik Bergem MNLA, Rune Vik MNLA, Christer Ohlsson (landskapsingeniør)

Anleggsgartner: Skanska/ Sport & Grøntanlegg AS

Arkitekt: Lund + Slaatto Arkitekter

Bjørbekk & Lindheim AS

  • Schweigaardsgate2
  • Schweigaardsgate3
  • Schweigaardsgate4
  • Schweigaardsgate5
  • Schweigaardsgate6

Liknende prosjekter