Gamle T-banesviller av jarrah fra Australia har fått nytt liv på Ski VGS – som det sentrale byggematerialet i våre, menneskevarme og brukervennlige utemøbler.

«Mer!», sa fylkeskommunen da de første møblene stod ferdige i 2015. Jarrah, Eucalyptus marginata (lat.), er et vidunderlig treslag fra Down under, med mangfoldige egenskaper. Honningen fra blomstene smaker himmelsk, bark og løv kurerer hodepine, feber og slangebitt. Men mirakelet ligger i selve treverket. Jarrah har egenvekt 1,1 før det tørker. Ikke noe å bygge flåter av, med andre ord. Når det tørker er egenvekten 0,835 – til sammenligning har for eksempel eik 0,550. Jarrah fliser ikke, og har ikke kløv. Treverket har en dyp rødbrun farge, og mettet som det er med eukalyptusolje, tåler det 150 år i friluft uten å råtne. Det nærmeste trevirke kommer til stein. Men i motsetning til stein og betong, er ikke jarrah kald å sitte på, selv på en god vinterdag. Jarrah er forholdsvis greit å bearbeide når det er ferskt, men med årene er det kun motorsag og metallbor som biter på det kompakte materialet. Så det ble slitt ut noen kjeder før svillene, som måler ca. 13 x 26 x 260 cm, var kappet ferdige til benker og bord på Ski VGS. I alt gikk det med rundt 250 løpemeter til prosjektet, avkapp ikke medregnet.

De robuste og grove jarrah-møblene er det ubestridte trekkplasteret i dette uterommet, hvor elevene står, går, sitter og ligger på dem. De danner et sammenhengende landskap med uendelige muligheter for opphold. Oppdragsgiver ble så begeistret etter første fase at de ønsket en dobling i fase to. Forøvrig har anlegget en enkel material­palett med granitt, betong og brostein. Rammene som gis for utforming når motorsag er det eneste verktøyet som duger, har gitt enkle geometriske former. Men de karakteristiske benkene og sitteelementene er på tross av sin grovhet, bygget med utsøkt nennsomhet. 

Første etappe i svillenes liv var 40–60 år i Londons milelange undergrunn. Den utstrakte gjenbruken av jarrah klinger også godt blant elevene på Ski VGS, hvor 43% stemte SV og 7% MDG ved skolevalget i høst – selv om trevirket ikke akkurat er kortreist. Men nå kan det stå 100 år på Ski, hvis vi har videregående i 2117 da… 

 

Old railway ties, originating from Australia, has been refunctionalised as the main construction element in the organic, human and user friendly outdoor furniture at Ski high school – transforming a former asphalt jungle to an attractive outdoor space.

 

 

Prosjektfakta

Kategori: Videregående skoler, høyskoler, universitetsanlegg

Beliggenhet: Ski, Akershus

Oppdragsgiver: Akershus fylkeskommune

Byggeår: 2016

Prosjektperiode: 2014–2016

Areal/størrelse: 30 daa

Prosjektansvarlig: Kjersti Vallevik Håbjørg MNLA

Landskapsarkitekt: bar bakke landskapsarkitekter as

Ansvarlig landskapsarkitekt: Kjersti Vallevik Håbjørg MNLA

Prosjekterende landskapsarkitekt(er): Even Reinsfelt Krogh, Johanne Boegh Slemming, begge MNLA

Entreprenør: Askim Entreprenør AS

Arkitekt: BA arkitekter AS

Annet: Fotograf: Tove Lauluten

bar bakke landskapsarkitekter as

  • SkiVGS2
  • SkiVGS3
  • SkiVGS4
  • SkiVGS5
  • SkiVGS6

Liknende prosjekter