Storgata og torget i Son skulle oppgraderes. I henhold til reguleringsbestemmelsene ble det gjort arkeologiske registreringer og utgravinger, gjennomført av Akershus fylkeskommune.
Funnene som ble avdekket var betydelig større enn forventet. Det ble blant annet påvist tre lag med gate- og bygningsstrukturer. Det eldste laget ble datert ved hjelp av myntfunn fra 1600-tallet.
Akershus fylkeskommune engasjerte In Situ AS for å finne en løsning på hvordan kulturminnene kunne tolkes og vises frem. Miljøgateprosjektet og øvrige deler av torget er prosjektert av landskapsarkitektene Berg & Dyring.
De interessante funnene fikk mye oppmerksomhet både lokalt og i riksavisene. En løsning kunne være å heve og gjenbruke strukturene som ble avdekket. Etter nøyaktig registrering og laserskanning av hver eneste stein, ble alt materialet i stedet lagt tilbake og overdekket. Gatestruktur, sylsteiner og gulv ble så gjenskapt ved hjelp av stein med samme overflate og størrelse. Det hele er omsluttet av brukt storgatestein.
Kategori: Kulturlandskap, historiske anlegg, vern
Beliggenhet: Vestby, Akershus
Oppdragsgiver: Akershus fylkeskommune
Byggeår: 2013
Prosjektperiode: 2012-2013
Kostnad inkl. MVA: 20,1 mill. kr
Prosjektansvarlig: Akershus fylkeskommune ved Anne Traaholt og Kjartan Fønstelien
Landskapsarkitekt: In Situ AS
Ansvarlig landskapsarkitekt: In Situ AS
Prosjekterende landskapsarkitekt(er): Gro Hogsnes Tandberg MNLA
Samarbeidspartnere: Landskapsarkitektene Berg & Dyring AS: ansvarlig for miljøgate og deler av torget
Idé/initiativtaker: Akershus fylkeskommune