Teaterplassen på Grønland har i mange år vært et velfungerende byrom med stort utvalg av kafeer og restauranter med uteservering. I forbindelse med det nye hovedkontoret til Statoil Fuel & Retail er det nå blitt et nytt offentlig byrom på den gamle bensinstasjonstomten. Dette er den siste puslespillbrikken som gjør Teaterplassen komplett.

Det nye uterommet er planlagt å tilføre Teater­plassen «det lille ekstra». Her er det blitt et stort utvalg av uformelle og allment tilgjengelige sitteplasser, og det skulpturelle klatreapparatet gir etterlengtede aktivitetsmuligheter for barn og ungdom. I prosjektet spiller de grønne elementene en viktig rolle, i form av gatetrær langs Joachim 

Nielsens gang, bunndekkebeplanting av vintergrønne barlind, prydgress, stauder og hjertetrær som får vakre høstfarger. Trærne lager et grønt filter mot kontorbygget og gir lune oppholdssteder.

Nybygget er nøye avtrappet etter solens bane, for å slippe mest mulig ettermiddagssol inn til Teaterplassen. På skrå gjennom bygget er det lagd en snarvei til Annette Thommessens plass og Akrobaten bro til Bjørvika.

Uterommet er offentlig eid og overført til Bymiljø­etaten (BYM) i Oslo kommune. BYM har sammen med Entra og Stor-Oslo Eiendom deltatt i prosjektet. Materialpaletten er enkel, og spiller videre på materialer fra Teaterplassen. Det er brukt kanter av bearbeidet granitt, belegg av asfalt og plasstøpt gummi, solide tradisjonelle bymøbler og trerister i cortenstål. Alle trær som står i faste dekker har fått et sammenhengende felt med rotvennlig forsterknings­lag bygget av kassetter.

Kontorbygget og uteområdet er sertifisert til BREEAM Excellent.

 

Prosjektfakta

Kategori: Parker, byrom, gater, torg

Beliggenhet: Oslo

Oppdragsgiver: Stor-Oslo Eiendom AS, Entra ASA

Byggeår: 2015

Prosjektperiode: 2011-2015

Areal/størrelse: 2500 m2

Kostnad inkl. MVA: 5 mill. kr

Prosjektansvarlig: Landskaperiet AS

Landskapsarkitekt: LANDSKAPERIET AS

Ansvarlig landskapsarkitekt: Christina Krohn Skjæveland MNLA

Prosjekterende landskapsarkitekt(er): Mona Kittelsen Røberg MNLA, Kamil Jerzyk, Marianne Thomassen MNLA

Entreprenør: NCC

Anleggsgartner: Tranby Landskap AS

Arkitekt: LOF arkitekter AS

Samarbeidspartnere: Oslo kommune, Bymiljøetaten

Priser i konkurranser: Vinnerforslag i konkurranse 2012

Annet: Foto: Adam Stirling og Landskaperiet

LANDSKAPERIET AS

  • Sch.16-3-Adam Stirling
  • Sch.16-4-foto Landskaperiet
  • Schweigaards gate 16-1-Adam Stirling
  • Sch.16-5-Landskaperiet

Liknende prosjekter