St. Olavs plass 5 er tegnet av arkitekt Erling Viksjø og er oppført på Byantikvarens liste over bevaringsverdige bygninger i Oslo. Bygget har blitt modernisert med en ekstra kontoretasje og mer utadrettet virksomhet.

Hovedinngangen er bygd om og har blitt mer synlig og attraktiv i gatebildet, med trappeamfi med lyssatte sitteflater og plantefelt. Triangelformen i grunnplanet er gjentatt i et spesialutformet signaturbelegg, som er satt sammen av to typer Oppdalskifer og en rød, polert granitt. Signaturbelegget definerer inngangene og framhever de små nisjene mellom karnappene mot Pilestredet. 

Belegget står godt til fargespillet i naturbetongen i fasadene og er samtidig en tydelig kontrast som framhever bygget. Prosjektet har oppgradert de offentlige fortausarealene i Universitetsgata og St. Olavs gate. Det er lagt til rette areal for uteservering ved den nyåpnede fasaden i St. Olavs gate. Gangsonene har fått nye granittdekker, frodige plantefelt, sitteplasser og sykkelparkering. Deler av utskåret naturbetongfasade er gjenbrukt som benker i uteanlegget, med vakker kontrast mellom de ulike overflatene. 

---
Erling Viksjø’s “Trekantblokka” has been rebuild and modernized. The distinctive triangle shaped footprint is repeated in a special paving with a combination of slate and red granite. The paving defines the entrances and enhances the natural concrete in the façade. The public sidewalk has been upgraded with granite paving and planting areas. Reuse of parts of the natural concrete façade works as benches in the public areas. 
  

Prosjektfakta

Kategori: Parker, byrom, gater, torg

Beliggenhet: Oslo sentrum, Oslo

Oppdragsgiver: Entra

Byggeår: 2022

Prosjektperiode: 2019–2022

Areal/størrelse: Ca. 3 daa

Prosjektansvarlig: LANDSKAPERIET AS

Landskapsarkitekt: LANDSKAPERIET AS

Ansvarlig landskapsarkitekt: Marianne Thomassen MNLA

Prosjekterende landskapsarkitekt(er): Anna Goraj-Skorb og Marianne Thomassen MNLA

Entreprenør: Skanska Norge AS

Anleggsgartner: SL Stenlegging

Arkitekt: MAD Arkitekter

Annet: Bildene er tatt av Marianne Thomassen, Landskaperiet og Kyrre Sundal, MAD

LANDSKAPERIET AS

  • 1. Trekantblokka inngangsparti
  • 2. Trekantblokka signaturbelegg ved hovedinngang
  • 3. Trekantblokka detalj signaturbelegg

Liknende prosjekter