Havnefronten i Oslo har de siste årene gjennomgått en stor transformasjon. Våren 2020 har Filipstad stått i fokus. Her er det utviklet et spennende parkområde utenfor Skur 13.

Som del av Havnepromenadeprogrammet, og i forbindelse med markeringen av Oslo som europeisk miljøhovedstad i 2019, har Oslo kommune etablert et offentlig tilgjengelig parkanlegg for egenorganisert aktivitet ved Skur 13 på Filipstad. Tiltaket forventes å ha en varighet på 2-6 år. Parken er opparbeidet med robust materialbruk med fokus på miljø og gjenbruk.

Prosjektet aktiviserer barn, ungdom, voksne og eldre til ulike tider av døgnet. Det er gratis utlån av skateboardbrett, bordtennisutstyr og bocciaballer slik at det skal være mulig å bruke parken for alle besøkende, og gir dermed parken en sosial profil.

Det er laget en overordnet soneplan for hele parken, som en fleksibel ramme for videre utvikling. Hver sone har fått utvikle seg over tid. En grønn kantsone med integrerte sittebenker, sykkelstativ og toalett rammer det hele inn.

Trettenparken rommer et rikt og variert program: Et treamfi i solveggen mot Skur 13 med innbakte sykkelramper gir rom for både opphold, utsikt og aktivitet. Et opphevet gressareal med Tree of Ténéré (Oslo Treet) har blitt et populært sted for avslapning og soling, og det lysende treet gjør også området attraktivt gjennom mørketiden og vinteren. Treningsparken med en rekke stativer, kunstige palmer og løpebane har blitt Oslos svar på Venice Beach.

Parken rommer også en baskebane, en petanquepaviljong, en lounge med soltak og strømtilgang, samt et åpent og fleksibelt areal for foodtrucks og fri lek.

Våren 2020 åpnet Havbruket aktivitetspark. Designkonseptet er inspirert av havet og det maritime, og gjenbruk har preget både utforming og materialvalg. Et gammelt låvegulv utgjør store deler av trebryggen. Bryggen er både sittemøbel og en fin løpebane, samtidig som danner en ramme rundt tre sandbassenger der man kan nyte livet i en herlig fenderhammock, hoppe eller klatre i blåsene i klatrestativet, eller utforske noen av de små trehyttene i sanden.

 

Havbruket activitypark is located at Oslo harbour and is part of the park Trettenparken at Filipstad. The design concept is inspired by the sea and the maritime industry. A lot of the materials in this project are reused and upcycled. The main element of the park is a wooden deck that holds three pools of sand. Here you can find yourself jumping, climbing, balancing, or simply chilling and enjoying life in one of the hammocks. Trettenparken has various facilities, such as art, chillout seating, playground, skating, boccia and calisthenics.

Prosjektfakta

Kategori: Parker, byrom, gater, torg

Beliggenhet: Oslo, Filipstad, bydel Frogner

Oppdragsgiver: Havbruket aktivitetspark: Bymiljøetaten v/Elin Katharina Hille From. Trettenparken/amfi: Oslo Havn v/Erlend Pehrson

Byggeår: 2020

Prosjektperiode: 2019–2020

Areal/størrelse: 7 daa

Prosjektansvarlig: Prosjektleder hos Bjørbekk & Lindheim: Ellinor Aas, prosjektleder Oslo Havn: Erlend Pehrson, prosjektleder BYM: Elin Hille From

Landskapsarkitekt: Bjørbekk & Lindheim AS

Ansvarlig landskapsarkitekt: Bjørbekk & Lindheim landskapsarkitekter

Rådgivere/konsulenter: Sweco, Lekeplasskonsulent Øyvin Vestre, Alexander Green / Stein Erik Hagen, Studenter fra AHO

Entreprenør: Sport & Grøntanlegg AS, Betongpark

Anleggsgartner: Sport og Grøntanlegg AS

Kunstner: Tree of Ténéré (Oslo Treet) er laget av Alexander Green

Idé/initiativtaker: Bymiljøetaten, Oslo kommune og Oslo Havn

Priser i konkurranser: Nominert til Oslo bys arkitekturpris 2021

Annet: Fotograf: Jiri Havran, Bymiljøetaten, Bjørbekk & Lindheim

Bjørbekk & Lindheim AS

  • Trettenparken Havbruket NYTT bilde 7_fotograf Jiri Havran
  • Havbruket bilde 2_fotograf Jiri Havran
  • Havbruket bilde 4_fotograf Jiri Havran
  • Trettenparken Havbruket bilde 1_fotograf Jiri Havran
  • Trettenparken bilde 5_fotograf Jiri Havran
  • Trettenparken 03 Foto Bymiljøetaten
  • Trettenparken 04 Foto Bymiljøetaten
  • Trettenparken 06 Foto Bjørbekk & Lindheim
  • Trettenparken Soneplan_Bjørbekk & Lindheim

Liknende prosjekter