Treflytting og bevaring av trær ved utbyggingsprosjekter

Treflytting er ikke et nytt påfunn, Örjan Stål startet sitt innlegg på fagdagen i Trondheim med å vise noen historiske bilder fra England, på midten av 1800-tallet.

Foto: Kew Gardens 1850

Örjan Stål, landskapsingeniør og ekspert på flytting av trær, deltok på fagdagen i Trondheim med innlegget «Treflytting og bevaring av trær ved utbygginger». Han kom både med endel fordeler og utfordringer knyttet til det å flytte store trær. 

Motivasjoner for å flytte trær

• Å opprettholde investert grønn kapital
• Beholde plantemateriale av lokal herkomst
• Bevare og beskytte spesielt verdifulle trær (historiske, økologiske)
• Gi enklere konstruksjonsteknologi som bidrar til mer effektive og billigere utbygginger, enn å redde treet på stedet 

Han viste til eksempler på byggeprosjekter hvor det hadde lønt seg å benytte treflytting, det ga større byggeareal, billigere utbygging og bedre forutsetninger for å kunne bevare trærne. 

Industripark SüdNürnberg: Bedre og billigere å flytte trær enn å beskytte dem på tomten/byggeplassen. De trærne man anså som verneverdige ble flyttet bort fra området og plassert i en midlertidig planteskole. Da bygninger, veier og rørledninger var på plass, ble trærne flyttet tilbake til området. Ifølge utvikleren ble det spart rundt 20 % av hele byggebudsjettet ved å flytte trærne i stedet for å beskytte dem på stedet.

Vegetasjonsvolum og økosystemtjenester

Hvis treet overlever, vil man raskere få tilbake det store volumet av vegetasjon og de tilhørende økosystemtjenester som store trær fører med seg.

Foredraget til Örjan Stål er publisert på NLAs nettside og klipp fra strømmingen er på NLAs You Tube-kanal

Stål har også sendt med et Movium (tilsvarer Fagus i Sverige) faktaark 4-2018, om treflytting, og tidsskriftet Trädbladet 2-2021 som har med en artikkel om Västlänken «En omfattande trädflytt i Göteborg»


En omfattande treflytt i Göteborg-kopi
Artikkel i Trädbladet 2-2021, flytting av 293 trær i forbindelse med kollektivutbygging

Se tidligere artikler om tematikken

Arkitektnytt 23.03.2022 - Astrid Fadnes: «Bybaneskogen» intervju med Ingrid Haukeland, fra papirutgaven Arkitektnytt 3/2022

Bybanen i Bergen og treflyttingen - Nå plantes de tilbake 04.02.2022

Styrets stemme v/Birgitte Hellstrøm: Vi trenger bystrategier med mer trær, publisert i Arkitektnytt 32022 og på nett 21.3.2022